HURRAA! Kalevi meestel on põhjust rõõmustamiseks.Foto: Stanislav Moškov
Korvpall
14. oktoober 2019, 08:00

Kalev/Cramo eirab loogikareegleid: suure südamega saab imet teha! (1)

BC Kalev/Cramol jäi seljataha imeline nädal. Alustuseks murti VTB Ühisliigas võõrsil siruli Nižni Novgorod, laupäeval sepistati kodusaalis suurüllatus – Venemaa hiid Kaasani Unics alistati 22 punktiga! 

Kui viimaste aastate kontekstis pole Kalevi võidud jõukamate üle enam suur haruldus, siis tänavuse hooaja alguses julgesid säärast edu loota vaid paduoptimistid. Lõppenud nädal oli loogikareeglitevastane! Miks?

Esiteks on Kalev seni kõik kolm Ühisliiga mängu pidanud hakkama saama keskmängijata. Teiseks saadeti juba esimeste ametlike mängude eel minema kolm välismaalast, eelnimetatud võidumängudes käis platsil vaid kaks leegionäri. Kolmandaks, enne Venemaa klubide maha murdmist kaotati Jurmalale!

„See on saladus,“ muigas Kalevi peatreener Roberts Štelmahers, kui Õhtuleht uuris, mida ta 5. oktoobri krahhi järel mängijatele ütles. 

Fakt, lätlasest juhendaja on õigel teel. Mullune Kalev oli individualistlikult võimas, kuid sageli nappis meeskondlikkust. Tänavu on Štelmahers aga voolinud mitte nii andekast pundist ühtse löögirusika. Kõik võitlevad väljakul iga sentimeetri eest, silmad säravad ning vastase ees puudub igasugune aukartus. Sellist kirge pole Eesti esiklubist kaua peegeldunud. 

Teisipäevane võit Nižni üle oli justkui eelroaks üleeilsele. Kuulsatest nimedest pungil Unics jäi Kalevile alla igas elemendis. Vanameister Kristjan Kangur, noor Sander Raieste ning peamiselt rünnakul särav Kristjan Kitsing neutraliseerisid korvi all Euroliiga tšempionid Alex Tyuse ja Konstantinos Kaimakoglou. Tagamehed võtsid rajalt maha liiga ühe ohtlikuma ründaja Errick McCollumi, ükski mängija ei visanud üle kümne silma.

„Kalev mängis väga võimsalt. See oli šokk, millest me ei suutnudki välja tulla. Meil oli väga halb päev, kohutav kogemus...“ sõnas nõutu ja nukker Unicsi peatreener Dimitrios Priftis. „Kui ma ütleksin, et mängijad ei alahinnanud vastast, siis te ju ei usuks. Võib-olla see oli nii. Aga valmistasin mängijad ette raskeks lahinguks, sest Kalev tegi Nižni vastu muljetavaldava partii.“ 

Edule pandi alus teise veerandajaga, mis võideti 27 : 8. Kuigi vahe enam oluliselt ei kasvanud, Unicsit löögiulatusse ei lastudki. Vahe püsis pidevalt üle 15 punkti.

„Tänapäeva korvpallis pääsetakse tihti 20ga ette, kuid seda pole sugugi lihtne kaitsta, eriti Unicsi-suguse meeskonna vastu. See pakubki suurimat rahuldust, et mängijad said sellega hakkama. Nad on tõelised mehed!“ rõõmustas Štelmahers. 

Unicsi vastu pidi Ühisliiga-debüüdi tegema keskmängija Ryan Richards, kuid ta sai päev enne mängu treeningul vigastada. Lisaks tema platsile tulekule loodetakse piiri tagant veel vähemalt üks tsenter hankida. Tõsi, seni on Eesti mehed korvi aluse turvamisega hästi hakkama saanud. 

„Kui me nii mängime, siis pole meil tsentrit vajagi!“ naljatas Štelmahers. 

Jutus võib olla iva, sest praeguse koosseisuga on kõik Kalevi mehed lähedalt ja kaugelt korvile ohtlikud. Nii Unics kui ka Nižni jäid ebastandardse ja liikuva kooslusega hätta. 

„Oleme vastastest natuke lühemad ja pisemad, aga selle võrra liikuvamad. Üritame kaitses agressiivselt suruda, kaks mängu on see edu toonud. Süda on meil suur, võitleme kõvasti,“ resümeeris hiilgavalt keskmängija kohal müttav Kangur. 

Ühe kaotuse kõrvale teise võidu saanud Kalev tõusis Ühisliigas kolmandaks. Ainsana püsib kaotuseta Moskva Himki, meiega samal pulgal on Nižni, Krasnojarski Jenissei ja Peterburi Zenit. Neist viimane tuleb nädala pärast Tallinna. 

Standings provided by Sofascore LiveScore