Spordisõbrad mäletavad Tero Pitkämäki uhkeid hüppeid, mis viskele eelnesid. Foto: Lee Jin-man/AP
Kergejõustik
14. oktoober 2019, 14:49

Soome odaviskelegend ja Värniku kibe konkurent lõpetas sportlaskarjääri (2)

Odaviske maailmameister ja olümpiapronks Tero Pitkämäki teatas YLE edastatud pressikonverentsil, et lõpetab sportlaskarjääri. 

36aastasel atleedil jäi mullune hooaeg sisuliselt vahele, sest 2018. aasta juuni alguses vigastas ta tõsiselt põlve. Pitkämäki pidi minema operatsioonile ning taastumine võttis kaua aega. Ta lootis end Doha MMiks korda saada, kuid plaan ei õnnestunud. Täna andis Andrus Värniku kunagine kibe konkurent teada, et tema sportlastee on läbi.

"Vigastatud põlve operatsioon ja ravi läksid hästi, ta saab valudeta treenida," kirjeldati Pitkämäki olukorda tänavu veebruaris. "Aga jalg on nii palju kahjustada saanud, et sellega pole võimalik enam tipptasemel tulemusi visata." 

Tänasel pressikonverentsil ütles ta nõnda: "Muidugi olen kurb. Kuigi teadsin, et see päev tuleb ja olin valmistunud, siis nüüd on ikkagi tühi tunne. Õnneks on odavise lihtsalt sport ja elus on veel nii palju muud." 

Varasemalt oli Pitkämäki andnud mõista, et enne tuleva aasta Tokyo olümpiat ta areenilt ei taandu. Mis muutus? "Kui selgus, et vormi pole võimalik endisele tasemele viia, kadus motivatsioon. See oligi lõpetamise peamine põhjus." 

Viimased hooajad on soomlasele üsna keerulised olnud, viimati suutis ta oda väga kaugele visata 2015. aastal. Pitkämäki tippmark 91.53 pärineb koguni 14 aasta tagusest ajast.

Vaatamata sellele oli tal vägev karjäär. Pitkämäki krooniti 2007. aastal Osakas maailmameistriks, lisaks on tal MMidelt hõbe (2013) ja pronks (2015). Olümpial on tuli ta kolmandaks (2008), EMidelt pärineb hõbe (2006) ja kaks pronksi (2010, 2014).