SKANDAALNE PILT: Nii tähistasid türklased Cenk Tosuni (nr 9) 90. minuti 1:0 võiduväravat Albaaniale. Sama foto tekitas Saksamaa koondislastele lkay Gündoganile ja Emre Canile probleeme.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
14. oktoober 2019, 16:02

Sakslasi huvitas mängu järel Instagrami-skandaal, mitte Eesti alistamine (1)

Saksamaa ajakirjanikke huvitas Tallinnas pärast 3 : 0 võidumängu spordist enam poliitika. Nad uurisid peatreener Joachim Löwilt küll nii-, küll naapidi, mida too arvab oma mängijate Ilkay Gündogani ja Emre Cani tegevusest Instagramis.

Skandaal puhkes laupäeval, kui Türgi juurtega Gündogan ja Can laikisid Instagramis Türgi jalgpallikoondislase Cenk Tosuni väravatähistuspilti. Sõjaväelist tervitust imiteeriva foto juures ilutses tekst „meie rahvale, eriti neile, kes riskivad rahva nimel oma eluga“.

Tosun viitas nende sõnadega möödunud kolmapäeval alanud sõjalisele operatsioonile, mille raames saatis Türgi president Recep Tayyip Erdogan oma väed naaberriigi Süüria kirdeossa.

Can ja Gündogan põhjendasid Saksa ajakirjandusele, et laikisid pilti, sest vana sõber lõi üle pika aja värava. Mõlemad eemaldasid laigi, kui teema kerkis avalikkuse huviorbiiti ning kinnitasid, et on igasuguse sõja vastu.

Sama lausus Löw. „Kes tunneb neid mängijaid, teab, et nad on terrorismi ja sõja vastu. Nad soovisid lihtsalt vana mängukaaslast õnnitleda,“ sõnas koondise peatreener mängujärgsel pressikonverentsil.

Kuivõrd esimene vastus ajakirjanikke ei rahuldanud, küsiti Löwilt samal teemal ka teine küsimus, misjärel sekkus olukorda koondise pressiesindaja. Ta ütles, et härra Löw on oma vastuse andnud ning see ei muutu, kui te küsimust ümber sõnastate.

Seejärel pärisid sakslased paari sportliku aspekti kohta, kuid Löwi pressikonverents kestis välisajakirjanike rohkusest hoolimata märksa lühemat aega kui Karel Voolaidi oma.