Jari-Matti Latvala.Foto: Robin Roots
WRC
17. oktoober 2019, 08:24

Soome ralliäss ja maksuamet veavad vägikaigast, kaalul on miljonid eurod (9)

Nagu isiklikest ja tööga seotud muredest veel vähe oleks, jageleb Soome rallisõitja Jari-Matti Latvala ka kodumaa maksuametiga.

Küsimus on selles, kus ralliäss ikkagi elab – Monacos või Soomes. Teadaolevalt kolis rallimees juba 2009. aastal, kui sõlmis lepingu Fordi meeskonnaga, maksude pärast Monacosse, kus resideerivad paljud tippsportlased. 

"Maksuamet on minu elukoha suhtes teisel arvamusel," lausus Latvala väljaandele Ilta-Sanomat. "Protsess algas aastal 2018 ning kestab ikka veel. See on olnud väga keeruline ja röövinud mult palju jõudu ja energiat."

Mängus on miljonid eurod, sest Latvala aastapalk Toyotas on Soome ajalehe ekspertide teatel 1–1,5 miljonit eurot. Lisaks veel kõikvõimalikud boonused. Vastavalt Soome maksusüsteemile tuleks tal kodumaal sellest aga ümmarguselt pool riigile loovutada.

Soome kodanikud, kes on kolinud püsivalt välismaale, peavad kodumaale makse tasuma vaid tulust, mis on teenitud Soomes. Näiteks sealselt kinnisvaralt saadav renditulu.

Maksuamet üritabki nüüd välja selgitada, kui palju aega aastast Latvala, kes reisib niikuinii tööga seoses palju, tegelikult Soomes viibib. 

"Vaidlus maksuametiga on kahtlemata mõjutanud Jari-Matti sõitu, eelkõige tema keskendumisvõimet," sõnas soomlase mänedžer Timo Jouhki.