PROTEST: Barcelonas põlevad barrikaadid ja autod.  Foto: AP/Scanpix
Maailm
17. oktoober 2019, 16:30

BARCELONA PÕLEB: Kataloonia juht ähvardas keskvõimu uue referendumiga (27)

Hispaania ülemkohus mõistis esmaspäeval üheksale Kataloonia iseseisvuslaste juhile mässu õhutamise ja riigi raha väärkasutamise eest  9 - 13 aastat vanglakaristust. Karmi karistuse vastu asusid koheselt protesteerima  iseseisvuse toetajad ning Barcelonas ja Kataloonia teistes linnades toimuvad vägivaldsed meelevaldused. Kataloonia regionaalpresident Quim Torra ähvardas neljapäeval parlamendi esinedes keskvõimu uue iseseisvumisreferendumiga.   

„Kui meid urnide paigaldamise eest sajaks aastaks vangi mõistetakse, siis on vastus selge: me peame enesemääramiseks uuesti urnid paigaldama,“ rõhutas Quim Torra parlamendis.

Kataloonia regionaalpresident Quim Torra.  Foto: AFP/Scanpix

Teatavasti toimus Kataloonias 1. oktoobril 2017 ilma keskvõimu loata iseseisvusreferendum ning just selle rahvahääletuse korraldamise eest mõistis Hispaania ülemkohus üheksa Kataloonia iseseisvuslaste juhti kokku sajaks aastaks vangi. 

Seni rahumeelsusega silma paistnud Kataloonia iseseisvuslased reageerisid ülemkohtu otsusele tormiliselt. Juba esmaspäeva õhtul kogunesid tuhanded meeleavaldajad Barcelona tänavatele ning ajutiselt suudeti peatada ka kohaliku lennujaama töö. 

Kataloonia pealinnas Barcelonas ja veel mitmes väiksemas linnas toimuvad õhtuti meeleavaldajate ja märulipolitseinike kokkupõrked. Põlevad barrikaadid ja autod. Palju on vigastatuid.  Olukord on sedavõrd hull, et Kataloonia regionaalpresident Quim Torra nõudis kolmapäeva õhtul vägivalla kohest lõpetamist. Ta rõhutas, et niisugune käitumine kahjustab iseseisvusliikumise mainet. Hispaania peaministri kohusetäitja Pedro Sanchez oli eelnevalt kutsunud Torrat mõistma ühemõtteliselt hukka piirkonnas puhkenud vägivalda ning ähvardanud Katalooniat autonoomia ajutise peatamisega. 

Kataloonia iseseisvuslane 16. oktoobri õhtul Gironas. Foto: EPA/Scanpix

Samal ajal jätkub kolmapäeval alanud tuhandete inimeste protestimarss Barcelonasse, kus streikivate tudengitega on täna lubanud liituda ka ametiühingud.