Matti Nykänen 1988. aastal Calgary taliolümpial, kus ta võitis kolm kulda. Foto: EMPICS Sport/Scanpix
Inimesed
17. oktoober 2019, 15:56

Värske raamat paljastab, et Matti Nykänenil oli mahasalatud vend

Tänavu veebruaris 55 aasta vanuses surnud neljakordse olümpiavõitja Matti Nykäneni elust tuli äsja lagedale seni maha vaikitud tahk. Selgub, et Mattil oli lisaks kolmele õele vanem vend, kes oli läinud kuritegelikule teele.

Suusahüppelegendil Nykänenil olid vaatamata kirevast elust erakordselt soojad suhted oma ema Vieno ning kolme õega, kirjutab Ilta-Sanomat. Kuid mõjukatest soome sportlastest rääkiva raamatusarja "Kiveen hakatud" ("Kivisse raiutud") värske seitsmes köide räägib Nykäneni pere saladusest, mida teadsid vähesed ja millest ka pereringis suurt ei kõneldud.

Matti polnudki oma pere ainus poeg. Tema isal, 2016. aastal siitilmast lahkunud Ensio Nykänenil oli varasemast armusuhtest teinegi poeg, Jorma, räägib raamatus Raija Pulli - Matti teise isakuju, suusahüppetreener Matti Pulli lesk. Raija sõnul oli Jorma langenud alkoholi küüsi ning läinud kuritegelikule teele ja istunud korduvalt trellide taga, ka Rootsis. Enam Jormat elavate kirjas pole.

Matti Pullil olnud kombeks naisele öelda, et kui Nykänen mäehüpetega ei tegeleks, satuks ka tema kindlasti vanglasse. Nii ka juhtus - sportlaskarjääri järel võttis ka Matti viinaviga võimust ja ta mõisteti joobes vägivallatsemise pärast kolm korda trellide taha. 2000. aastate algul oli Nykänenil diagnoositud aktiivsus- ja tähelepanuhäire, mis ilmselt oli paljude tema probleemide põhjuseks.