Ott Tänak (paremal) koos paarimehe Martin Järveojaga.Foto: HASAN BRATIC
WRC
18. oktoober 2019, 08:00

Soome spordiajakirjanik: Tänaku ja Märtini trikitamine võib põletada silla Toyotaga (124)

Tunnustatud Soome spordiajakirjanik Jari Porttila kirjutas oma kolumnis, mida arvab tema autoralli MM-tiitli suunas kihutava Ott Tänaku lepingusaagast.

Spekulatsioonide kohaselt on eestlase ja teda abistava Markko Märtini üks nõue saada Toyotalt kindel esisõitja roll. Tiimipealik Tommi Mäkinenile pole see meeltmööda.

Ka Porttila arvab, et selline klausel pole vajalik, sest ta peab Tänaku kahtluseta MM-sarja kiireimaks sõitjaks – tulemused panevad rollid niiehknaa paika. Märtin peab Porttila hinnangul Tänakut siiski nii eriliseks sõitjaks, et tiimid peavad eestlase soovidele kuuletuma.

Hispaania meedia teatas paar päeva tagasi, et Tänak ja Märtin ei räägi enam läbi Mäkineniga, vaid suhtlevad Toyota peakontoriga Jaapanis. "Säärane trikk võib Tänakule maksta koha Toyotas," leiab Porttila.

Žurnalisti sõnul poleks Saaremaalt pärit roolikeeraja kaotamine Jaapani autotootja jaoks maailma lõpp. Ta usub, et kui Toyota rivistuse moodustaksid Kalle Rovanperä, Jari-Matti Latvala ja Kris Meeke, oleks Toyota võimeline igal rallil võidu eest võitlema.

Sestap leiabki Porttila, et Tänak ja Märtin peaksid tuure maha võtma ning Mäkineni tingimustega nõustuma. Teine valik oleks mujale siirdumine, kuid see on raske, sest Citroenil on sõitjad paigas ning M-Spordi ja Hyundai uksed võivad olla suletud.

Lõpetuseks ütleb Porttila, et läbirääkimistel peaksid kõik võtmed olema Mäkineni käes. Ta ei usu, et Toyota lubaks lepingute osas kellelgi soomlasest üle astuda, sest see poleks Jaapani kultuurile kohane.