Kas Soome spordifännid hulluvad 15.novembril samamoodi kui jäähoki MM-tiitli puhul?Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
19. oktoober 2019, 17:24

EURO2020 | Soome ajakirjanik Õhtulehele: „Väga paljud inimesed puhkevad nutma.“ (10)

Soomlaste Ilta-Sanomat ajakirjanik Saku-Pekka Sundelin rääkis Õhtulehele Soome jalgpallikoondise edust ning sellest, mis ootab ees, kui 15.novembril peaks meeskond kindlustama esmakordselt pääsme jalgpalli Euroopa meistrivõistlustele.

Ootused Soome jalgpallikoondisele on alati olnud suured, ent suurturniirile pole kunagi pääsetud. Mille poolest see kvalifikatsioonitsükkel erineb?

Kuigi paljud kartsid, et küllaltki raskest valikgrupist edasipääsemine saab olema keeruline, pole tulemused sugugi üllatavad, sest Soome mängis juba Rahvuste Liigas väga hästi. Minu hinnangul algas kõik kaks aastat tagasi, kui Soome alistas Tamperes Islandi. Väravavaht Lukas Hradecky ütles enne kohtumist, et Soome peab enesekindluse taastamiseks võitma ühe mängu, kuna aasta aega võiduta olemine viis moraali alla. Mulle tundub, et paljud põhimängijad nagu Hradecky, Paulus Arajuuri, Joonas Toivio, Tim Sparv, Robin Lod ja Teemu Pukki on praegu oma parimas eas ning pärast pikka otsimist leidnud endale sobivad klubid. Mõistagi aitab ka see, et Pukki ja Hradecky on maailmaklassi mängijad. Ka paljud teised mängivad praegu oma karjääri parimat jalgpalli ja on ka noori talente nagu Glen Kamara.

Kahe-aastane periood 2015. aasta suvest 2017. aasta suveni oli suisa kohutav (3 võitu, 6 viiki, 13 kaotust). Mis juhtus?

Pärast lubavat algust Mixu Paatelaineni käe all hakkasid asjad lihtsalt ebaõnnestuma. Pärast järjestikkuseid kehvi tulemusi ei suudetud end kokku võtta. Paatelaineni mantlipärija Hans Backe oli lihtsalt vale valik: tore mees, aga me pole kindlad, kas ta viitsis koondise nimel ületunde teha.

Nüüd olete EURO2020-le väga lähedal. Kui suur saavutus see Soome spordi ajaloos oleks?

Jalgpalliliidu president ütles, et kui tema noor oli, siis olid mõned asjad, mida keegi ei uskunud, et võivad tõeks saada. Esmalt jäähoki maailmameistritiitel, siis Eurovisiooni võit ja veel Soome jalgpallikoondise kvalifitseerumine MMile või EMile. Jäähoki MM-tiitel tuli 1995. aastal, Eurovisiooni võit 2006. ning nüüd oleme viimase saavutuse lävel. Mõistagi on Soomes olulisel kohal ka individuaalspordialad. Matti Nykänen, odaviskajad ja vormel-1 piloodid on kõik suured staarid, ent nüüd räägivad nii paljud inimesed jalgpallist.

Mille poolest on tänane Soome jalgpallikoondis parem, kui see, mis kubises staaridest nagu Jari Litmanen ja Sami Hyypiä?

Olen seda ka varem öelnud, et kindlasti pole individuaalsete oskuste mõttes tänane tiim isegi mitte lähedal Soome parimatele aegadele. Aga meeskonnana ollakse kindlasti parimad. Peatreener Markku Kanerva on paljusid juhendanud noortekoondistes ning Sparvi, Toiviot ja Pukkit ka U21 EMil 2007. aastal. Treener tunneb ja usaldab oma mängijaid suurepäraselt. Lisaks on tänases meeskonnas palju intelligentseid mängijaid ning Kanervas uurib igat vastest äärmiselt põhjalikult. Meeskond armastab koos olemist ja isegi ootab koondisepause. Soome on lõpuke leidnud optimaalse taktika ning kuna nad on nüüd juba mõnda aega sarnaselt mänginud, funktsioneerivad platsil nagu hea klubi. Usun, et Soome võidab endast tugevamaid vastaseid, sest on meeskondlikum.

Mis hakkab juhtuma Soome tänavatel ja kodudes, kui koondis ametlikult EURO2020 pääsme kindlustab?

Usun, et inimesed otsivad lähima purskkaevu, et sinna paljalt ujuma minna. Helsingis koguneb suur mass Manta monumendi juurde – samasse kohta, kus pidutsetakse jäähoki MM-tiitleid. Väga paljud inimesed puhkevad nutma, sest juhtub midagi, mida poleks uskunud, et nende eluajal sünnib. See saab olema suur kergendus.

Soome kohtub 15.novembril kodus väikeriik Liechtensteiniga ning võidu korral on sõit EMile kindel.