Kalju alistas koduväljakul Flora.Foto: Robin Roots
Jalgpall
20. oktoober 2019, 19:48

GALERII | ŠAMPANJA JÄÄB OOTELE: müstiline Sorga kattis Flora peolaua, kuid Puri pani tuled kustu (3)

FC Flora jalgpallimeeskonna esimene võimalus 12. korda Eesti meistriks tulla läks vett vedama, kuid kolm varianti on veel jäänud. 

Ei saa ütelda, et Hiiu staadionil valitses täna pärastlõunal meeletult suure mängu hõng, kuid kogu Eesti jalgpallipere teadis, et kui Flora Nõmme Kaljut võidab, on tiitel nende. Aga šampanjapudelitele jäid korgid peale, sest suurema osa kohtumisest ühemehelises ülekaalus mänginud Kalju sai vihmasajus 2 : 1 võidu.

„Tahtsime nende peo ära rikkuda,“ sõnas Kalju poolkaitsja Sander Puri, kes lõi valitseva meistri mõlemad väravad. „Olnuks väga kahju, kui nad oleks meie õue peal peo püsti pannud. Plaan oli nagu iga mäng – kindlalt võidu peale!“

Universaalne Kreida

Kohtumise dünaamika oli muidugi haarav. Flora jäi 13. minutil kümnekesi, sest endine Kalju keskkaitsja Henrik Pürg kukutas viimase kaitsjana maadlusvõttega Aleksandr Volkovi. „Reetur Pürg! Reetur Pürg!“ korrutas seepeale Kalju fännisektor tuntava mõnunoodiga.

Järgnenud karistuslöök maandunuks ristnurgas, kui Matvei Igonen poleks efektse tõrjega Puri lööki peatanud. See oli 14 minuti jooksul Purilt juba teine ohtlik pealelöök.

Flora reageeris punasele kaardile nii, et nihutas Vladislav Kreida alumise poolkaitsja kohalt Pürgi asemele. „Mul oli kogemus seal mängida, sest kui tulin kolm aastat tagasi esindusmeeskonda, siis polnud keskväljal kohta ja mängisingi trennis keskkaitses. Märten [Kuusk] on hea partner. Ta aitas mind,“ lausus Kreida, kes kaotas treeningul Vlasii Sinjavskile lattilöömismängu ja pidi seepärast pea kiilaks ajama.

Peatreener Jürgen Henn: „Kaalusime teise keskkaitsja toomist, aga tahtsime näha, kuidas see kombo tööle hakkab. Kreida sai viie-kümne minutiga ilusasti sisse. Kostjat (Konstantin Vassiljev - M.T.) ei tahtnud kah välja võtta, sest kindlasti oli vaja mängijat, kes suudab rahustada ja leida käike ettepoole. Väike risk oli, aga pigem mängis Kreida täitsa hästi.“

Korraks lõi punane kaart Flora rütmi sassi, kuid nad ei muutunud pikas plaanis oluliselt konservatiivsemaks. „Proovisime oma mängu mängida,“ sõnas Henn. „Teadsime, et positsioonirünnakutest on meil raskem ülekaalu tekitada, pidime rohkem kontratele mängima. Teise poolaja palli hoidmine andis tunde, et siis pole pall Kalju käes ja nad ei saa meile väravat lüüa.

Leppisime kokku, et viik on meie jaoks okei. Aga mulle kõrvalt tundus, et risk oli pigem kaalutletud. Ei olnud taga ukse-aknad lahti. [Võidu]värav tuli ka poolõnnega. See polnud 100protsendiline võimalus.“

Žest surnud isale ja musi pojale

Flora 20aastane ründaja Erik Sorga on müstiline mees. Ta on tänavu mõlemas Hiiul peetud mängus sekkunud teisel poolajal vahetusest ja mõlemal korral löönud esimese puutega värava. Täna juhtus see 68. minutil, kui ta koksas palli mõnelt meetrilt peaga võrku ja viis Flora viivuks meistritiitli lävele. See oli tema hooaja 28. liigavärav.

Rõõm oli erakordselt üürike, sest 87 sekundit hiljem vajutas valveta jäetud Puri palli 20 meetrilt ristnurka. Sama mees sahistas ka 86. minutil, sedapuhku trahvikasti vasakust äärest terava nurga alt vasaku jalaga ette nurka. Esimest tabamust tähistas ta pilguga taeva poole – „väike žest isale“ – ja teist põsemusiga kolmeaastasele pojale. „Teadsin, et poiss tuleb vaatama. See oli väga hea, andis jõudu juurde,“ märkis päevakangelane.

 
 
 
View this post on Instagram

See hetk, kui kahe üliolulise väravaga derbi otsustad ja koduklubile 2:1 võidu tood!🔥⚽️ #kõikmängu

A post shared by Premium liiga (@premiumliiga) on

„Punane kaart tegi olukorra raskeks, ei saa salata,“ lausus Flora ääreründaja Martin Miller. „Võitlesime tublisti lõpuni. Enne mängu oli tavapärane meeleolu, tahtsime võita, aga kindlasti ei mõelnud [tiitlipeole] ette.“

Hennil oli pärast mängu meeskonnale vaid üks sõnum: „Pea püsti! Võitlesime korralikult lõpuni. Kaotus on loomulikult väga valus, eriti arvestades, kuidas pärast vähemusse jäämist mängisime. Mängu keskel olid pikad perioodid, kus Kaljul polnud praktiliselt midagi ja hoidsime päris palju palli. Mingis mõttes ei muutunud meie jaoks midagi. Minna veel on ja nüüd on võimalus kodus tiitel kindlustada.“

Flora järgmine vastane on tuleval pühapäeval koduplatsil Paide linnameeskond. Seis on sama: võit kindlustab Florale igal juhul tiitli, viigist piisab juhul, kui Kalju ei võida võõrsil Kuressaaret ega FCI Levadia võõrsil Maardu linnameeskonda.

Standings provided by Sofascore LiveScore