Kalev/Cramo - Peterburi ZenitFoto: Tiit Tamme
Korvpall
21. oktoober 2019, 20:53

GALERII | Muinasjutt jätkub! Kalev/Cramo murdis Euroliiga meeskonna siruli (5)

Korvpalli VTB Ühisliiga neljanda vooru kohtumises alistas BC Kalev/Cramo koduväljakul Euroliigaski palliva Peterburi Zeniti 84:80!

Tänavu esimest korda Ühisliiga kodumängu Kalevi spordihallis pidanud Cramo senised head tulemused meelitasid kohale täismaja publiku. Ja võõrustajad alustasidki vääriliselt - Kyle Vinales tabas kaks keerulist lähiviset, Kristjan Kitsing veaga kolmese ning tasuks 8:2 algedu.

Pikalt aga koduperemeestel lustida ei lastud. Zenit keeras kaitses kraanid kinni ning Vinalese keskseks jäänud rünnakud jooksid liiva. Külalised vastasid 7:0 vahespurdiga.

Väikese kohanemisaja ja esimeste vahetuste järel õnnestus Cramol ka teised enam mängu sisse saada. Vaikselt hakkas kindlust koguma Aigars Škele, isukalt sekkus pingilt Janari Jõesaar, jälle tabas veaga kolmese Kitsing. Avaveerandi suutsid võõrustajad 19:15 võita.

Cramo jätkas heas rütmis ning teist neljandikku alustati 7:2 minuspurdiga. Erinevalt Kaasani Unicsist aga Zenit masti maha ei lasknud. Mitmel puhul nõelati teravate kiirrünnakutega, kaitses jätkati tihedalt survestamist.
Vähehaaval mäng võrdsustus. Kuigi külaliste kaugvisked läksid järjest mööda, kompenseeriti seda ründelaudadega. Zenit jõudis viigini seisul 31:31.

Veerandaja lõpp kulges üsna närviliselt, Kalev teenis raskelt punkte ning pikaks pausiks säras tablool 41:41.

Tulise matši keskel kujunes platsil ka vinge duell: iga sentimeetri eest võitlesid Kristjan Kangur ning Madridi Realiga mullu, kokku kahel korral, Euroliiga tšempioniks kroonitud Gustavo Ayon. Kord leidis end põrandalt üks, siis teine, kuid vastased väärisid teineteist igati.

Paraku jäi Cramo hätta teise "pikaga". Nii Kitsingu kui ka Sander Raieste valvata jäänud Will Thomas kogus veidi enam 10 mänguminutiga 16 punkti. Tõsi, tegemist pole sugugi papist poisiga, vaid mullused EuroCup´i meistri (Valenciaga) ja finaalide MVPga.

Avapoolajaga sai ka selgeks, et Cramo ainus "paberitega" keskmängija Ryan Richards (vähemalt veel) sel tasemel välja ei vea. Endiselt näikse teda ka vigastus segavat. Mõned lauad õnnestus jänkil noppida, kuid Zeniti pallurid võtsid teda ükshaaval ette ja sealt kaitse kärises kogu kaitse.

Teise veerandaja lõpus õhku kerkinud murepilvedest hakkas Cramole ka vihma tuppa sadama. Zeniti agressiivsusega jäädi selgelt hätta, rünnakul ei õnnestunud esiti häid viskekohti leida, kaitses ei suudetud oma lauada blokeerida. Külalised tegid kahe ja poole minutiga 9:0 vahespurdi.

Tänavu head võitlusvaimu näitav Cramo ei andud aga alla. Zenit ei lasknud koduperemehi küll korvi all, kuid tabavad kolmestega hoiti mängus pinget. Kõigele vaatamata jõuti kõva tööga viigini ning õige pea punktiga juhtimagi. Minimaalses 63:62 eduseisus olid võõrustajad ka otsustava 10 minuti eel.

Positiivsus õnnestus üle kanda viimasele veerandajale. Pööraselt enesekindlaks muutunud Cramo haaras mänguohjad ning neli ja pool minuti enne lõpuvilet juhiti koguni kaheksa punktiga. Zenit jõudis viimasel minutil kahe punkti kaugusele, ent kodumeeskond ei murdunud.

Publiku marulise kaasaelamise toel enam eduseisus käest ei antud ning paremus pandi maksma 84:80. Cramo muinasjutt jätkub! Ühisliiga hoitakse nelja vooru järel kolme võiduga teist kohta!

Kalevi resultatiivseimaid olid 17 punktiga Kyle Vinales ja Kristjan Kitsing, eestlane tabas muuhulgas kuuest kolmepunktiviskest neli. Janari Jõesaar ja Aigars Škele lisasid mõlemad 14 silma, Sten Sokk tabas kõik neli sooritatud viset ning tõi Cramo kontosse 11 punkti. Peterburi resultatiivseim oli Gustavo Ayon, kes tõi vastastele üleplatsimehena 18 punkti. Will Thomas lisas 16 ning Alex Renfroe 14 silma. 

Eesti esiklubi tõestas taas, et meeletu tahtejõu, agressiivsuse ja eneseusuga annab nii mõndagi ära teha. Isegi keerulistes olukordades suudeti külma pead säilitada ning viskeid tabada. Platsilt ei peegeldud kordagi, et üks sats mängib Eesti-Läti liigas, teine Euroliigas.

Siiani on Cramo pusinud tõsiste keskmängijateta ning ebareaalselt hästi hakkama saanud. Kuigi korvpallis ei võrdu 1+1 alati 2, võib fantaasiates pööraseks minna, mida kahe korraliku korvi aluse mürakaga veel võiks korda saata. Ja mõistagi ei ole nii hõre eesliin jätkusuutlik.

Igatahes tuleb kogu võistkonna ees senise hooaja puhul mütsi kergitada. Roberts Štelmahers suudab mängijates välja tuua nende parimad küljed ning ühtseks rusikaks vormida. Kui täna oli Kalevi spordihallis täismaja, siis nõnda peakski see kogu aeg olema. On mida vaadata!

Standings provided by Sofascore LiveScore

Matši eel

Pärast kaotust Moskva Himkile üllatas Kalev ühel nädalal võõrsil Nižni Novgorodi ning kodusaalis Kaasani Unicist. Kahe võidu ja ühe kaotusega püsitakse esikolmiku konkurentsis, täpselt sama seis on ka Zenitil. 

Petrerburi klubi mängib esimest hooaega Euroliigas, kus reedel õnnestus võõral väljakul alistada Piraeuse Olympiacos. Tõsi, täna Zenit päris sama koosseisuga mängida ei saa, sest Ühisliigas tohib üheks mänguks üles anda kuus leegionäri. Eelnimetatud matšis oli neid kaheksa, täna jäävad eemale prantslasest mängujuht Andrew Albicy ja ameeriklasest tsenter Colton Iverson.

Joan Plaza juhendatava tiimis ongi peamine roll välismaalastel. Ühisliigas on seni keskmiselt 16 punktiga resultatiivseim tagamängija Austin Hollins, kindlasti tuleb teraselt silma peal hoida ülikogenud keskmängijal Gustavo Ayonil. Tasemel mängumehi jagub Zenitil igasse liini. 

"Me ei saa alahinnata meeskonda, kes alistas kindlalt Kaasani Unicsi. Nad mängivad kaitses väga hästi ning rünnakul muudab nad ohtlikuks mitmekesisus. Kõik mängijad on võimelised kaugelt sisse viskama, mängitakse kiiret korvpalli. Kalev on ohtlikum kui tundub," sõnas Plaza klubi kodulehele.

Seni kõik Ühisliiga matšid keskmängijata läbi ajanud Kalevi eest peaks viimaks platsile jooksma tsenter Ryan Richards. See tähendab, et Zeniti vastu minnakse täisrivistuses.