Brasiilia lapsed jalgpalli mängimas.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
23. oktoober 2019, 13:00

HIRMUS MAAILM: vägistatud ja tapetud jalgpallipoiss tekitab Brasiilias väga valusaid küsimusi (3)

13aastase Brasiilia jalgpallipoisi Denilsoniga juhtunu annab aimu, kui jube paik maailm kohati olla võib. Poiss vägistati ja tapeti 2016. aastal, kuid väidetavalt on tal palju saatusekaaslasi, kelle lugu on endiselt vaka all.

Denilson sündis 2002. aastal ja sai nime samal ajal maailmameistriks kroonitud Denilson de Oliveira Araujo järgi. Poiss hakkas noorena jalgpalitrennis käima ja unistas suurest karjääris, nagu oli tema nimekaimul.

Nüüd avaldas ajaleht El Pais noore Denilsoni loo, et juhtida tähelepanu Brasiilia noortejalgpalli pahupoolele. Treenerid kasutavad lapsi seksuaalselt ära ning halvimal juhul esineb ka tapmisi.

Riigis liiguvad ringi kurjategijad, kes tihti nimetavad end talendiotsijateks. Nad käivad klubist klubisse ning pakuvad esialgu lastele uusi jalanõusid ja rõivaid. Samal ajal valetatakse oma tutvuste kohta suurtes meeskondades. Vahel antakse lastele ka raha või viiakse neid lemmiktiimide matše vaatama.

Nii juhtus ka Denilsoniga. Tema sattus jalgpallitreeneri Jose Luciano do Nascimento püünisesse. Kõigepealt kutsus juhendaja poisi oma tiimi. Mõni aeg hiljem lubas ta Denilsonile anda uued jalgpallijalanõud, aga nende kättesaamiseks pidi ta treeneri koju minema. Sealt Denilson enam ei naasnud.

Murelik ema helistas saatuslikul õhtul poja mobiiltelefonile, kust kõlas vaid: „Ema, aita mind!“ Politsei leidis Denilsoni surnukeha järgmisel päeval. Lahkamisel selgus, et teda oli seksuaalselt ära kasutatud. Surma põhjus oli uppumine.

Jose Luciano do Nascimento ja üks tema abilisi arreteeriti ning mõrvar istub tänase päevani vanglas. Küll aga jääb täiesti arusaamatuks, kuidas ta sai üldse noori treenida, sest 2007. aastal mõisteti ta vägistamissüüdistusega 12 aastaks vanglasse. Neli aastat hiljem lasti treener vabadusse ning lubati uuesti lastega töötama.

Kohalik jalgpalliliit on tunnistanud probleemi olemasolu ning 2014. aasta MMi ajal allkirjastati ka dokument, mis lubas treenerite taustakontrolli põhjalikumaks muuta. Samas jääb kohalikust meediast kõlama, et reaalselt pole keegi probleemiga tegelenud ning Denilsoni saatusega lapsi on liiga palju.