Marieke Vervoort näitab Rio paraolümpialt võidetud hõbemedalit. Just võistlusele järgnenud pressikonverentsil tegi ta kogu maailmale avalikuks, et kavatseb peagi surra.Foto: AP/Scanpix
Spordivaria
23. oktoober 2019, 08:15

Raske haigusega võidelnud parasportlane lahkus eutanaasia abil elust (15)

Belglanna parasportlane Marieke Vervoort teatas juba 2016. aastal, et otsustas eutanaasia kasuks. Naine kannatas parandamatu ja piinarikka degeneratiivse lihashaiguse all ning teisipäeva õhtul tuli ametlik teade, et eutanaasia viidi lõpule.

Haigus põhjustas 40aastasele naisele pidevat valu, haigushooge ja halvatusi ning ta sai seetõttu vaevalt magada. Lisandunud epilepsia tõttu vajas ta pidevat abi ja kiiresti kadus ka nägemine. „Ma pean järjest loobuma. Veel hiljuti maalisin kauneid pilte, aga nüüd on see läbi, sest mul on nägemisest alles vaid 20 protsenti. Mis järgmiseks? Mul on tegelikult hirm,” ütles ta pärast Rio olümpiat.

Vervoortil diagnoositi degeneratiivne lihashaigus, kui ta oli 14aastane. Pärast seda sai tema elust pidev võitlus haigusega. Kõigele vaatamata tegi naine silmapaistva karjääri invaspordis – Londoni paraolümpiamängudel võitis ta 100 meetri ratastoolisprindis kuldmedali ja 200 meetris hõbeda. Rio paraolümpial lisandus veel üks hõbe.

Vervoort on öelnud, et eutanaasiat ei tohi kujutada mõrvana. „See annab inimestele puhkamise tunde,“ rääkis Vervoort. „Ma tean, millal on minu jaoks õige aeg lahkuda, mul on vajalikud paberid allkirjastatud.“

Marieke Vervoort 2016. aastal. Foto: AFP/Scanpix