Matti Nykänen ja Anu Saagim 2007. aastal Tallinnas. Foto: MATI HIIS
Kõmu
23. oktoober 2019, 08:55

Õde väidab, et Matti Nykäneni suur saladus polnudki tegelikult saladus

Tänavu veebruaris 55 aasta vanuselt surnud neljakordse olümpiavõitja Matti Nykäneni elust tuli oktoobri keskpaigas lagedale seniteadmata fakt: selgus, et Mattil oli lisaks kolmele õele ka vanem vend.

Suusahüppelegendil olid vaatamata kirevast elust erakordselt soojad suhted oma ema Vieno ning kolme õega, kirjutab Ilta-Sanomat. Kuid mõjukatest Soome sportlastest rääkiva raamatusarja „Kiveen hakatud“ („Kivisse raiutud“) värske seitsmes köide räägib Nykäneni pere saladusest, mida väidetavalt teadsid vähesed.

Matti polnudki oma pere ainus poeg. Tema isal, 2016. aastal surnud Ensio Nykänenil oli varasemast armusuhtest teinegi poeg, Jorma, räägib raamatus Raija Pulli - Matti teise isakuju, suusahüppetreener Matti Pulli lesk. Raija sõnul oli Jorma langenud alkoholi küüsi ning läinud kuritegelikule teele ja istunud korduvalt trellide taga, ka Rootsis. Enam Jormat elavate kirjas pole.

Nüüd aga võttis Ilta-Sanomate veergudel sõna Matti õde Päivi, kelle sõnul polnud Jorma olemasolu kunagi mingiks saladuseks. Ta täpsustas, et kokku oli Mattil koguni kolm poolõde-venda. Miks neist avalikkus midagi ei teadnud? Sest keegi ei küisnud!

„Vastupidiselt üldiselt arvamusele pole me oma sugulussidemeid kunagi saladuses hoidnud. Kui keegi oleks varem neid küsimusi küsinud, oleksime vastanud samamoodi nagu nüüd,“ ütles Päivi.