Walter Mayer.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
24. oktoober 2019, 08:38

DOPINGUSKANDAAL | Austria politsei vahistas kurikuulsa dopingutreeneri

Austria politsei vahistas esmaspäeval endise Austria suusakoondise treeneri Walter Mayeri (62), sest teda seostatakse Seefeldi MMil alanud veredopinguskandaaliga, raporteerib kohalik ajakirjandus.

Mayer ja doping pole kaugeltki võõrad. Mehega seotud skandaalid algasid 2002. aastal Salt Lake City olümpiamängudel, kui Austria suusatajate ööbimispaigast leiti vereülekandeks vajalikku varustust (verekotid, süstlad jne).

Rahvusvaheline olümpiakomitee määras Mayerile selle eest eluaegse olümpiamängudel osalemise keelu, kuid lühendas seda protesti järel 2010. aastani. Keelust hoolimata viibis ta 2006. aastal Torino olümpial ja ööbis Austria koondisega koos.

Itaalia politsei korraldas sinna reidi, mille käigus leiti suures koguses vereülekandeks vajalikke asju. 

Aastal 2009 arreteeris politsei Mayeri, sest tal lasus kahtlus veredopingu EPO omamises ja vahendamises. Aastal 2011 süüdistas Viini prokuratuur teda tippsportlaste dopingu tarvitamisele õhutamises vahemikus 2005–09. Ta saadeti selle eest 15 kuuks trellide taha.

Innsbrucki prokuratuuri kõneisiku Hansjörg Mayri sõnul kahtlustab politsei, et Mayer jätkas süüdimõistmisest hoolimata dopingu vahendamist amatöör- ja profisportlastele. "Kuivõrd ilmnesid vihjed, et ta võib teistega kokkuleppeid sõlmida ja uurimist ohustada, siis ta arreteeriti 21. oktoobril kriminaalpolitsei orderi alusel, et talle kahtlus esitada ja teda üle kuulata."

Ajalehe Kurier info kohaselt oli Mayer sääraseks sündmuste käiguks valmis. "Ta oli kuulnud, et endine suusaliidu töötaja süüdistas teda," kirjutas Kurier.

Mayer lasti (ajutiselt) vabaks, kuid uurimine jätkub.