Ott Tänak pärast elu esimest MM-rallit 2009. aastal.Foto: MATI HIIS
WRC
16. mai 2020, 15:06

VIDEO | Vahva meenutus Tänaku esimesest MM-rallist! „Sõitsin suure varuga, kuid püsisin konkurentsis.“

Tiksub juba üheksas nädal ilma autoralli MM-sarja etapita. Viimati saime Ott Tänakule ja teistele ässadele kaasa elada märtsi esimeses pooles Mehhikos. Kui koroonaviiruse pandeemia poleks maailma segamini löönud, mindaks järgmisel nädalal rajale Portugalis. Sel rallil on Tänaku karjääris märgiline koht, sest Portugalis tegi saarlane oma MM-debüüdi.

Esimest korda kihutas Tänak ralli MM-sarjas 2009. aasta aprillis, kui sai koos kaardilugeja Kristo Kraagiga üldarvestuses 20. koha, oma klassis oldi üheksandad. Meeste istumise all oli Subaru Impreza STi N12. Esikolmiku moodustasid toona Sebastien Loeb, Mikko Hirvonen ja Dani Sordo.

Tänaku etteastele jättis pitseri kümme trahviminutit, sest avapäeva lõpus otsustas meeskond vigase roolivarda tõttu ühe katse sõitmata jätta.

Ent see polnud veel kõik. Uustulnukana pidi Tänak startima rivi tagaotsas ja ralli avapäeval aeglaste konkurentide tolmus kümneid sekundeid kaotama. Kohtunikud nägid lõpuks, et poiss on kiire ning pikendasid stardivahet eelneva autoga kahelt minutilt neljale.

„Meil on datast täpselt näha, kuidas Tänak jääb rajal 15 sekundiks seisma, sest konkurent on risti rajal ees, või kuidas ta eelsõitja taga tolmus vaikselt veereb,“ selgitas MM-Motosport üks juhte Juss Roden toona Õhtulehele.

Foto: MATI HIIS

Ja veel. Tänaku ülesanne oli Portugalis leida optimaalne kiirus, et ka finišisse jõuda. Selleks, et gaas põhjas, teisel katsel üle nipli käia, polnuks tarvis Portugali sõita. „Kasutasin 70 protsenti ressurssidest,“ tunnistas Tänak.

Siiski andis tiim ehk endine ralliäss Markko Märtin, kes noormeest juhendas, ühel katsel vabad käed – anna tuld, palju suudad. Tulemus: masinaklassi pikalt parim aeg, N-rühma võitja Armindo Araujo kaotas kilomeetri kohta ligi sekundi, teised veelgi enam.

Kõike eelnevat arvesse võttes võinuks Tänak elu esimesel MM-rallil...

„Oleksid rallis ei maksa, Tänak sõitis Portugalis hästi, kuid ei enamat,“ jahutas Roden meeli.

Foto: MATI HIIS

„Hõisata pole vaja,“ täiendas Märtin. „Tänak näitas Portugalis paaril katsel väga head kiirust, aga kokkuvõttes tulemust ju polnud. Seda me temalt ei oodanudki. Ta nägi, mida MM-tasemel sõitmine tähendab, õppis, hankis kogemusi, kohanes õhkkonnaga.“

Tänak, tagasihoidlik nagu ta on, poetab, et oli iseenda kiirusest üllatunud: „Sõitsin suure varuga, kuid püsisin konkurentsis.“

Ott Tänak pärast elu esimest MM-rallit 2009. aastal. Foto: MATI HIIS