Hetk MM-valikmängust Türgi – Eesti, palliga seitse väravat visanud Mait Patrail. Foto: Helin Potter
Käsipall
25. oktoober 2019, 22:27

Eesti koondis jäi Türgi eduriviga hätta ja alustas MM-valiksarja kaotusega

Reede õhtul alustas Eesti meeste käsipallikoondis Türgi linnas Eskisehiris 2021. aasta maailmameistrivõistluste valikturniiri. Esimeseks vastaseks olid võõrustajad, kes said tasavägises mängus Eestist 33:29 (18:14) jagu. Laupäeval kohtub Eesti Belgiaga, pühapäeval selgitavad alagrupi lõppjärjestuse ja ainsa edasipääseja Türgi ja Belgia.

Kohtumine Porsuki spordihallis algas türklaste väravaga, kuid Dener Jaanimaa ja Kristo Voika viisid seisu 2:2 peale. Siis tabas kahel korral järjest Türgi ainus Meistrite liigas palliv mees, Poola tippklubi Kielce PGE Vive vasaksisemine Doruk Pehlivan. Eesti tuli uuesti Jaanimaa ja Henri Sillaste väravatest viigini.

Kaotusseisul 5:6 pommitas Pehlivan veel kaks väravat, eestlased jäid vähemusse ja Alp Eren Pektas viis kiirrünnakust Türgi neljaga juhtima. Eestil polnud siiski plaanis vastaseid liiga kaugele ette lubada. Rasmus Ots tegi mitu head tõrjet ning järjest tabasid Sillaste, Mait Patrail ja uuesti Sillaste ning 20. minutil oli vahe jälle minimaalne.

Sarnase käsikirja järgi mäng jätkus – Türgi sai kahe-kolme väravaga eest, Eesti tuli järele, kuid viigini ei jõudnud. Poolaja lõpp kuulus aga võõrustajatele, kel jätkasid suurepärases hoos Pehlivan ning karistusviskeid kindlalt realiseerinud Görkem Bicer. Lõpusireeniga tegi Pehlivan poolajaseisuks 18:14.

Eesti alustas teist pooltundi vähemuses, kuid võideldes. 36. minutil tuli Patraili pommviskest 19:17. Jätkuvalt oldi hädas vaid 21-aastase, ent füüsiliselt võimsa Pehlivani pidurdamisega. 41. minutil sai punase kaardi hetk varem oma esimese tabamuse vormistanud Hendrik Varul ning türklased põgenesid juba viieväravalisse eduseisu, 25:20.

Õnneks hakkasid eestlasi toitma kiirrünnakud ning Voika ja kaks korda järjest Jürgen Rooba tegid 49. minutil seisuks 26:24. Lähemale ei saadud kuidagi ja viimast korda oli vahe kaheväravaline 54. minutil, kui pärast Otsa tõrjet tuli Rooba viskest 28:26. Türgil võttis Pehlivani asemel viskevastutuse vasakukäeline Cemal Kütahya ning tegi seda hästi.

Türgi sai paaril korral viiega ette, ent Patraili tabav karistusvise tegi lõppseisuks 33:29. Eesti täpseimad olid Patrail, Jaanimaa ja Rooba seitsme väravaga, Sillaste lisas kolm, Voika kaks ning Varul, Martin Johannson ja Kaspar Lees ühe tabamuse. Üleplatsimehe Pehlivani arvele jäi lõpuks 11 väravat.

„Üldiselt võime küllaltki rahule jääda oma rünnakuga, viskasime ikkagi 29 väravat. Aga samas jätsime päris palju häid võimalusi veel realiseerimata. Eriti just olukordades, kus olime kahega taga ja saanuks vahe minimaalseks. Lõpupoole hakkas vastaseid tublisti aitama ka nende väravavaht,“ analüüsis Eesti koondise peatreener Thomas Sivertsson.

„Kaitses olime täna aga raskustes. Türgil on füüsiliselt võimsad ründavad mängijad ning jäime nende pidurdamisega hätta, eriti muidugi Pehlivaniga. Peame nüüd pead tühjendama, välja puhkama ning siis homme hommikul treeningul juba Belgia vastu valmistuma. Tuleb kindlasti anda oma parim ja minna suurema kui neljaväravalise võidu järele, et jätta endile võimalus edasipääsuks,“ lisas Sivertsson.

MM-valikmäng: Türgi - Eesti 33:29 (18:14)

25. oktoobril 2019. Eskisehir, Porsuki spordihall.

Kohtunikud: Boris Mandak ja Mario Rudinsky (mõl. Slovakkia).

Eesti: Rasmus Ots, Armis Priskus; Mait Patrail (7 väravat), Dener Jaanimaa (7), Jürgen Rooba (7), Henri Sillaste (3), Kaspar Lees (1), Armi Pärt, Martin Johannson (1), Hendrik Varul (1), Henri Hiiend, Alfred Timmo, Kristo Voika (2), Sten Maasalu, Robin Oberg, Otto Karl Kont. Peatreener Thomas Sivertsson.

Türgi: Yunus Özmusul, Taner Günay; Ömer Ozan Arifoglu (1), Görkem Bicer (6), Mehmet Demirezen (2), Ugur Erceylan, Yigit Eröz, Onur Ersin (6), Enis Harun Hacioglu, Cemal Kütahya (4), Baran Nalbantoglu, Halil Ibrahim Öztürk, Caglayan Öztürk, Doruk Pehlivan (11), Alp Eren Pektas (3), Durmus Ali Tinkir. Peatreener Ilker Sentürk.