Karsten Warholm.Foto: Erki Parnaku
Kergejõustik
26. oktoober 2019, 22:14

GALERII | Tallinnas toimunud galal selgusid Euroopa aasta kergejõustiklased (3)

Täna selgusid Tallinnas toimunud pidulikul Golden Tracks auhinnagalal Euroopa aasta kergejõustiklased. Meestest valiti võitjaks Karsten Warholm ja naistest venelanna Maria Lasitskene.

Warholm tegi sisuliselt täiusliku hooaja: sprinter võitis kõik 11 finaaljooksu, millest osa võttis. Kevadel võitis norralane Glasgow's sise-EMil 400 meetri distantsi, korrates võiduajaga ka 31 aasta vanust Euroopa siserekordit 45,05.

Suvel püstitas ta arvukalt rekordeid 400 meetri tõkkejooksus. Teemantliiga finaalietapil joostud 46,92 tähistas tema hooaja kolmandat Euroopa rekordit sel distantsil, lisaks on tegu kõigi aegade teise tulemusega. Doha MMil kaitses Warholm edukalt tiitlit, võites kõrgetasemelise finaali. 

Norra superstaar lausus kõnes, et võidetud auhinnad ei tule iseenesest.  "Tunnen, et "Tõusva tähe" auhind (mille ta 2017. aastal võitis) oli kui samm, mis aitas mind selle trofeeni siin. Kahtlemata on selle taga raske töö. See ei tule tasuta, olen väga palju vaeva näinud. Tänan oma treenerit, kes peab minuga iga päev toime tulema. Ootan juba Toykot," sõnas Warholm.

Lisaks norralasele kandideerisid aasta kergejõustiklase tiitlile odaviskaja Magnus Kirt, Rootsi kettaheitja Daniel Stahl ja Poola vasaraheitja Pawel Fajdek.

Lasitskenele kujunes möödunud hooaeg taas edukaks: kõrgushüppaja ületas kaks meetrit kokku 16 korral, parimaks jäänud 2.06 m on kõigi aegade kümnes tulemus. Venelanna võitis nii sise-EMi, Teemantliiga kui ka Doha MMi. Kolm päeva tagasi tuli ta tšempioniks sõjaväelaste maailmamängudel Hiinas. 

Lasitskenele pakkusid parima valimisel konkurentsi Briti 200 meetri jooksu maailmameister Dina Asher-Smith, Dohas ajaloolise duubli teinud Hollandi esindaja Sifan Hassan ja tulemusega 7.30 kaugushüppes maailmameistriks kroonitud Malaika Mihambo.

Lisaks pärjati galal sportlasi "Tõusva tähe" (kuni 23aastased sportlased) kategoorias. Noormeestest oli parim Saksamaa kümnevõistleja Niklas Kaul, kes Dohas Maicel Uibo ees maailmameistriks krooniti. Ka juulikuus Gävles toimunud U23 EMil edestas Kaul just eestlast: tol korral jäi sakslase järel teiseks Johannes Erm.

Neidudest valiti "Tõusvaks täheks" Ukraina kõrgushüppaja Jaroslava Mahutškihh, kes uuendas Dohas kaks korda juunioride maailmarekordit ja tulemusega 2.04 hõbedale tuli. 

Galal andis Euroopa Kergejõustikuliit üle ka treeneritöö, elutöö ja naisjuhi auhinnad. 

Treeneritöö auhinna pälvisid Liivi Eerik ja Valter Espe. Rahvusliku elutöö preemiaga tunnustati Eesti spordiajakirjanikku Erlend Teemäge.