Fänn leinab Leicester City klubi endist omanikku Vichai Srivaddhanaprabhat.Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
27. oktoober 2019, 11:55

KURB AASTAPÄEV: Leicester City muinasloo viimane peatükk – tragöödia jalgpallipühamu kõrval

Täna möödub täpselt aasta jalgpallimaailma šokeerinud tragöödiast. Leicester City omanik, visionäär ja müstilise eduloo arhitekt Vichai Srivaddhanaprabha suri klubi kodustaadioni kõrval alla kukkunud helikopteris. Meenutame toimunut aasta tagasi Õhtulehes ilmunud loo abil:

Leicester City muinasloo viimane peatükk – tragöödia jalgpallipühamu kõrval

Leicester valab pisaraid. Kesk-Inglismaa linna kangelaseks kerkinud Tai ärimees Vichai Srivaddhanaprabha helikopter kukkus alla pühamu staatusesse kerkinud jalgpallistaadioni kõrval. Šokk ja teadmatus katsid nädalavahetusel kogu linna.

Laupäeva õhtupoolik. Leicester City kohtub koduväljakul West Ham Unitediga ja matš lõppeb 1:1 viigiga. Kohalikud fännid on pigem pettunud, aga punkt on siiski kirjas. Tunnike pärast lõpuvilet astub tiimi omanik Srivaddhanaprabha King Poweri staadioni keskpunkti maandunud helikopterile.

Õhkutõus kulgeb sujuvalt, kuid peagi hakkab mootor kummalist häält tegema. Ühtäkki teeb masin õhus ringe ja kukub staadioni lähistel alla. Kõik käib justkui välgu kiirusel. Lähedal asunud politseinikud tormavad appi, kuid kopter süttib kõrgustesse suure tulekerana põlema.

Vichai Srivaddhanaprabha helikopter tõusis tihti kodumängude järel õhku just väljaku keskelt. Foto: Sportimage/Scanpix
Aasta tagasi kukkus lennumasin kohe staadioni kõrval alla. Foto: Reuters/Scanpix

Hetk hiljem jookseb tiimi väravavaht Kasper Schmeichel staadionilt kopteri suunas, kuid leegid löövad ka tema tagasi. Järgmisel hommikul nähakse taanlast staadioni kõrval nutmas.

Õnnetust vaatab pealt klubi suurim legend, Inglismaa koondises 125 mängu pidanud Peter Shilton, kes jalutab parajasti abikaasaga kodu poole. Kõik toimub fännide ja linnarahva silme all. Vaatepilt paistab nagu filmis, aga seekord on kõik päris. Srivaddhanaprabha, kes tõi Leicester Cityle kõigi aegade esimese Inglismaa meistritiitli, kukub helikopteriga linnarahva silme ees alla. Muinasjutud lihtsalt ei saa niimoodi lõppeda, mõtlevad paljud. Aga...

Kogu pühapäev möödub uudiste ootuses. Politsei viivitab täpsema info jagamisega ja Srivaddhanaprabha täpne saatus pole veel kindel. Üheaegselt oodatakse nii imet kui ka surmauudise kinnitust. 

Tegelikult kinnitab kõige kurvemat stsenaariumit üle linna ja riigi leviv meelestatus. Premier League’i kohtumised algavad leinaseisakuga ja Twitteris postitatakse järelhüüdeid, kuid kuni pole ametlikku kinnitust, säilib siiski usk. Samal ajal aimavad kõik, et ilmselt toimub kuskil nende lähistel laipade tuvastamine.

Pühapäeva õhtuks on BBC ja Reutersi allikad kinnitanud, et Srivaddhanaprabha oli lennumasinas. Surmast siiski ei räägita. Erinevate allikate andmetel võis temaga koos kopteris olla veel kaks kuni neli inimest. Klubi peatreener Claude Puel peatab kuulujuttude leviku ja annab Prantsusmaa meediale teada, et teda kopteris polnud. Aga Srivaddhanaprabha perekonnaliikmed? Kindel ei saa olla.

Aiyawatt Srivaddhanaprabha ja Kasper Schmeichel. Foto: Sportimage/Scanpix

Tuhanded linna elanikud toovad staadionile lilli, küünlaid, salle ja särke. Sinisele mälestuse- ja lootusemerele loovutatud ala aina suureneb. Rahvas tuleb kokku ja langetatakse päid, vajutakse paluvalt põlvedele.

Srivaddhanaprabha teadis, et on linnas teretulnud ja tähtis, kuid sel hetkel jõuab paljudele lõpuks kohale, millega Taimaalt tulnud võõras tegelikult hakkama sai. Ta kirjutas valmis läbi aegade kõige ilusama jalgpallimuinasjutu. Kas lõpp saab tõesti olla niivõrd traagiline?

Jah. Hilisõhtul tuleb klubi poolt ametlik teade: Srivaddhanaprabha suri kopterõnnetuses. Lisaks temale oli pardal veel neli inimest. Mitte keegi ei jäänud ellu.

***

Kasper Schmeichel: „Ma pole kunagi kohtunud sinusuguse mehega. Töökas, pühendunud, kirglik, ülimalt sõbralik ja helde. Sul oli kõigi jaoks aega. Ma imetlesin sind liidri, isa ja mehena. Sa muutsid jalgpalli. Igaveseks. Sa andsid kõigile lootust, et võimatu on võimalik. Mitte ainult meie fännidele, aga kõikidele üle maailma. Vähesed on seda suutnud.“

Jamie Vardy: „Raske on leida õigeid sõnu… minu jaoks oled sa legend, imeline mees, kel oli suurim süda. Sa olid Leicester City hing. Aitäh kõige eest, mida sa mulle, mu perele ja meie klubile tegid. Jään sind sügavalt igatsema.“

Vichai Srivaddhanaprabha on esindatud ka Leicesteri tänavakunstis. Foto: Sportimage/Scanpix

***

Kes oli Vichai Srivaddhanaprabha?

60aastane Bangkokis sündinud miljonär Vichai Srivaddhanaprabha tutvustas end Leicesteri rahvale esmakordselt 2010. aastal, kui ostis sealse City nime kandva jalgpalliklubi. Kui tihtilugu ei leia välismaa omanikud teed Inglismaa fännide südamesse, siis Srivaddhanaprabha tõestas vastupidist. Kõigepealt palkas ta peatreeneriks maailmakuulsa Sven-Göran Erikssoni ja töötas pikaajalise edu nimel.

Kõige uskumatum kogu saaga juures ongi fakt, et Leicester City jõudiski eduni. Kui veel 2014. aastat alustati Inglismaa tugevuselt teises liigas, siis 2016. kevadel võideti klubi ajaloo esimene meistritiitel. Srivaddhanaprabha juhtimisel vormistati muinaslugu, mille sarnaseid leiab spordiajaloos üksikuid. Just tema palkas 2015. aasta juulis peatreeneriks Claudio Ranieri ning aitas itaallasel oma visiooni ellu viia.

Meenutame, et kihlveokontorid pidasid hooaja alguses Leicesteri võidušansse olematuks. Imele panustaja saanuks raha tagasi 5000kordselt! Inglismaal võitlevad tiitli eest maailma rikkaimad tiimid, aga Leicester tõestas, et rahal polegi tähtsust. Tõsi, raha oli ka Srivaddhanaprabhal, aga mitte lõputult. Otsuseid tehti targalt ja kaalutletult.

Prints William ja Catherine avaldavad austust Vichai Srivaddhanaprabhale. Foto: SIPA/Scanpix