Ott Tänak ja Martin Järveoja Walesi ralli võidutrofeega.Foto: EPA/Scanpix
Spordiblogi
28. oktoober 2019, 21:50

Henry Lääne | Tähistagem Tänaku ja Järveoja tiitlit ning visakem kuulujutud kõrvale! (7)

Ott Tänak ja Martin Järveoja on autoralli MM-tiitli üle saanud rõõmu tunda veidi rohkem kui 24 tundi, kuid kevadel avapaugu saanud lepingusaaga näib olevat vähemalt sama kuum teema. Kahju, sest nii ei tohiks olla.

Tänaku järgmise kontrahti spekulatsioonid said järjekordse käigu sisse Kataloonias, kui reede õhtuse viimase katse ajal üllitas Autospordi žurnalist David Evans pommväite – eestlane jätab Toyota ja siirdub Hyundaisse. Kuulujutud on edasi kandunud esmaspäeva, kui fookus peaks olema suunatud vaid värsketele ilmameistritele, nende saavutusele ja teekonnale.

Artikli ajastus kergitas rallipargis pehmelt öeldes kulme. Keegi ei kahtle, et aastaid MM-karussellis tiirelnud Evansil on head allikad. Autospordi veergudelt saame tihtipeale lugeda eksklusiivseid uudiseid, teistest väljaannetest tuleb niivõrd tugevat materjali harva.

Aga. Olukorras, kus Tänak on söögi alla ja söögi peale kinnitanud, et tema õlul lasub meeletu pinge, mekib säärase väite avaldamine alatult. Evans pole rumal – ta teab, et katse lõpuks on tema artiklist teadlikud kõik Kataloonias viibivad ajakirjanikud. Ja kes seda lugenud pole, on ralli kajastamise vahetanud koopas elamise vastu. Ta teab, et piltlikult öeldes iga teine žurnalist astub Tänaku juurde ja küsib: „Ott, Autosport väidab, et liitud Hyundaiga. Mida on sul selle kohta öelda?“ 

Saarlane rääkis pärast ralli lõppu toimunud pressikonverentsil, et küsimusi teda valdavatest pingetest ja tiitlivõitlusest polnud võimalik peast täiesti minema pühkida. Midagi jäi ikka pähe kummitama. Küllap kehtis sama Evansi avaldatu ja sellele järgnenud triangli kohta.

Uudislugude üks põhireeglitest on: kui sa pole milleski veendunud, ära avalda seda. Õhtulehega vesteldes tõdes žurnalist, et on oma allikates kindel, sest muidu poleks ta ju seda avaldanud. Päev hiljem mainis Evans ühe hea kolleegi väitel, et on Tänaku Hyundaisse siirdumise kohta saanud kinnituse nii Toyotalt kui ka Lõuna-Korea autotootjalt.

Samas oli reede õhtul selgelt näha, kuidas ohtrad küsimused spekulatsioonide kohta polnud Tänakule arusaadavatel põhjustel meeltmööda. Ta oli just lõpetanud ralli tähtsaima päeva, Thierry Neuville oli teinud väga korraliku esituse ning tagatipuks polnud eestlast jahtinud pinge tuure maha võtnud. 

On arusaamatu, miks otsustas Evans oma artikli just sellisel ajal avaldada. Tema hangitud materjal oleks igal juhul pälvinud tohutut tähelepanu ka päev või kaks pärast ralli lõppu. Võib-olla rohkemgi. Tänakul oli niigi palju mõtteis, kindlasti polnud tal soovi hakata jagelema järjekordsete spekulatsioonidega. Muidugi, lõpuks alistas Toyota esisõitja kõik deemonid ja väärib pingete alistamise eest sügavat kummardust.

Õhtuleht vestles Kataloonia ralli ajal ühe Soome ralližurnalistiga, kes mainis kahte asja: Hyundai on Tänaku kõige tõenäolisem sihtkoht ja Toyota avaldab oma sõitjate rivistuse sel kolmapäeval. Esimene väide näib viimaseid sündmusi arvesse võttes üha reaalsem, teine lisab lootust, et lepingusaaga leiab õige pea lõpu. 

Pole kahtlustki, et praegu peaksime tähistama eestlaste tšempioniks tulekut. Jah, uus leping köidab palju tähelepanu, kuid see pole mitte üheski võtmes Tänaku ja Järveoja Kataloonias korda saadetust tähtsam. Tähistagem maailmameistritiitlit ja visakem kuulujutud kõrvale – küll me varsti teada saame, kes kus sõidab.