VAHETAVAD VÄRVE? Sebastien Ogier ja Ott Tänak võivad järgmisel aastal kihutada juba teises meeskonnas. Foto: Imago Sport/Scanpix
WRC
28. oktoober 2019, 20:34

Ralliekspert: Tänakust ilma jäänud Toyota võib Ogier’ endale kaaperdada (22)

Ralliekspert Colin Clark kiitis oma viimases videopodcastis värsket ilmameistrit Ott Tänakut ning lahkas pikalt ka saarlase Hyundaisse siirdumise kuulujuttu, mis on tema hinnangul juba tehtud diil.

"Võib vaielda, et Tänak oli juba mullu kõige parem sõitja, kuid auto vedas teda alt. Ka tänavu oli Toyotal tehnikaga probleeme, eriti Sardiinias, kus kõiki masinaid tabas juhitavusprobleem, aga Tänak on suutnud neist üle olla. Mulle isegi ei meenu, et ta oleks ise tänavu kusagil vigu teinud," alustas Clark oma Kitchen Table'i nime kandvas saates mõttelõnga kerimist. 

"Tänakust on sirgumas sarja valitseja, just nagu oli seda Sebastien Loeb oma hiilgeaegadel või Sebastien Ogier, kui ta sõitis Volkswagenis. Temast on kujunemas sõitja, keda on peaaegu võimatu alistada.

Küsisin juba hooaja hakul, et kas talle on üldise võimalik vastu saada. Kui kogu pakett töötab, siis ei. Ja seda tänavune hooaeg ka näitas. Jah, kui auto veab teda alt, on lugu teine, kuid ausas võitluses on talle raske vastu saada," sõnas Clark, kes lahkas pikemalt ka saarlase sirgumise lugu ning seda, kuidas aastane paus meie mehele kasuks tuli. 

Seejärel liikus Clark aga palju huvitavama teema peale. Kas vastab tõele, et Tänak siirdub Hyundaisse? "Mina arvan, et see on 100% tõsi. Ma ei tea, millal see teavitus tuleb, aga see tuleb," sõnas ta. 

"Ma isegi ei kahtle selles, kas Tänak suudab Hyundaiga olla kiire. Palju huvitavam saab aga olema see, et tema tiimikaaslaseks on siis Thierry Neuville, kes on inimtüübilt Tänakule väga sarnane. Neuville'il pole õnnestunud lihtsalt veel seda stabiilset kiirust leida. 

Kaks samasugust mees, samas masinas, samadel tingimustel. Saab olema väga huvitav. Praegu paneksin ma raha aga Tänaku peale, sest ta on juba maailmameistriks tulnud. Neuville on aga näljane, sest omast arust on ta neli-viis aastat juba seda tiitlit väärinud. Kindlasti läheb vaja erilist inimest, et neid kahte ohjeldad, kuid see on Hyundail Andrea Adamo näol olemas. On täiesti võimalik, et Neuville-Tänak võidavad järgmisel hooajal kõik, mis võimalik...

Mõistagi tekitab Tänaku lahkumine probleemi Toyota jaoks. Kui investeerid palju raha, tahad mõistagi ka tulemusi. Aga kuidas peaksid nad tuleval aastal selle ja eelmise aasta tulemustele ligilähedalegi jõudma? On ainult üks sõitja, kes suudab Tänaku ja Neuville'iga võistelda...

Jah, see on Sebastien Ogier, ja rallipargis on liikumas kuulujutt, et kas on võimalik, et Ogier hüppab Citroeni uppuvalt laevalt ning lõpetab oma karjääri hoopis Toyotas. Ma leian, et see on võimalik. 

See sõltub muidugi lepingust, et kas Ogier'il on kontrahtis varase lõpetamise võimalus, aga see on täiesti võimalik. Ja kui see on olemas, siis on õhus ainult küsimus, et mis tingimustel oleks ta nõus Toyotasse minema. Vast leidub selline rahatšekk. 

Kui nii ei lähe, siis kellega Toyota jätkab? Kris Meeke näib olevat kindel variant, Jari-Matti Latvala osas olen kahevahel. Kalle Rovanperä võib tulevikus suurele kolmikule vastu saada, kuid kindlasti mitte järgmisel aastal. 

Ringleb ka kuulujutt, et kuna Adamo on Hyundais mehi edukalt roteerinud, siis teeb seda ka Toyota. Et uued piloodid tuleksid kruusarallidele paremate stardikohtadega. Meil on ju Mikkelsen, Paddon, Breen ja miks mitte ka Evans. Üldiselt on meil aga väga palju vastuseta küsimusi.

Kokkuvõttes olen aga 100% kindel, et Tänak läheb Hyundaisse ja sealne tiim ongi Neuville, Tänak ja Loeb/Sordo. Kõik ülejäänud annab aga nii Austraalia ralli eel kui ka selle järel kõvasti kõneainet," sõnas Clark lõpetuseks ning viitas, et hooaja viimase võidukohutamise sõitjate nimistus võib samuti veel üht-kaht muudatust oodata.