Max Hauke.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
30. oktoober 2019, 17:00

DOPINGUSKANDAAL | Austria suusataja tunnistas, et tarvitas dopingut ja maksis selle eest suuri summasid (4)

Austria murdmaasuusataja Max Hauke, kes Seefeldi MMil erütropoetiini (EPO) süstimisega otse teolt tabati, pidi täna Innsbrucki provintsikohtus petuskeemi kohta selgitusi jagama. 27aastane veredopinguga patustanu tunnistas, et tegi seda omal soovil ning pidi selleks arstile igal hooajal suuri summasid maksma.

Hauke sõnas, et võttis nii kasvuhormooni kui ka EPOt. Austerlane, keda süüdistatakse keelatud ainete tarvitamises 2015. aastast, on väidetavalt selle aja jooksul teeninud sponsorlepingute ja auhinnarahadega kokku ligi 50 000 eurot. 

Hauke andis mõista, et see oli tema enda kavatsus. "Otsustasin, et kasutan dopingut. Tegin otsuse üksi, see oli minu idee," vahendab austerlase sõnu Kronen Zeitung. Endine suusataja oli teadlik, et see tegevus on keelatud. 

Dopinguarsti kontakti sai Hauke kaasmaalase Johannes Dürri käest, kes murdmaasuusatajana 2014. aastal Sotši olümpiamängudel EPOga vahele jäi. "Mark Schmidti kontakti andis mulle Dürr," lausus Hauke, kes maksis arstile iga hooaja eest 10 000 eurot, et too teda dopinguga varustaks. Summa anti üle sularahas erinevatel võistlustel. Suusataja väitel kandis tema verekott koodnimetust "Moritz".

Pärast vahelejäämist karjääri lõpetanud Hauke arvas, et keelatud ained on need, mis ta medaliteni viivad. "Teadsin, et olen piisavalt andekas, ning uskusin, et tipust eraldab mind vaid doping. Seefeld oli minu unistus," sõnas austerlane.

Süüdimõistmise korral ähvardab Hauket kuue kuu kuni viie aasta pikkune vanglakaristus.

Vaata videost, kuidas austerlane Seefeldis teolt tabati: