Mika Myllylä.Foto: AFP/Scanpix
Doping
1. november 2019, 10:06

Soome dopingusuusataja eksabikaasa: mu pere hakkas meid skandaali järel taga kiusama

Soome kunagise suusasangari Mika Myllylä eksabikaasa Suvi Paavola tunnistas saates "Kaj Kunnas Exclusiven", et 2001. aastal Lahti MMil lahvatanud dopinguskandaal ei üllatanud teda.

"Jah, olin teadlik, mis spordimaailmas toimub. Info polnud minu jaoks uus ega üllatav," sõnas naine.

Olgu meenutatud, et lisaks Myllyläle jäid Lahtis dopinguga vahele Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä, Milla Jauho ja Virpi Kuitunen. Nende proovist leiti keelatud verevedeldajat Hemohes.

Myllylä tunnistas, et tarvitas ka veredopingut EPO. Sportlaskarjääri järel oli soomlasel probleeme alkoholiga ning 2011. aasta suvel leiti ta surnuna.

Intervjueerija Kaj Kunnas küsis Paavolalt, kas ta tundis end abikaasa dopingu tarvitamise pärast kehvasti.

"Jah. Mingil määral kindlasti, aga tippsportlase elu on omamoodi mull. Sel on nii palju mõjutajaid ja see möödub kiires tempos. Doping jäi kuidagi tagaplaanile."

Myllyläst sai pärast vahelejäämist antikangelane. "Mu pere hakkas meid taga kiusama ja jälgima kõike, mida teeme," tunnistas Paavola. 

"Muidugi teeb see haiget, kui lähedased torgivad ja hauguvad. Õnneks polnud sel ajal sotsiaalmeediat, aga meile laekunud kaartide ja kirjade arv oli šokeeriv."

Suurem osa sõnumitest olid positiivsed, aga mõistagi oli ka vihaseid kirju, mis tegid Myllylätele haiget. "Need olid väga õelad ja alandavad tekstid," meenutas naine.