Wire Chair on tänu patjade iseloomulikule kujule tuntud ka bikiinitooli nime all.Foto: Florian Böhm © Vitra
Sisuturundus
2. november 2019, 19:14

Bikiinid ja 3080 sentimeetrit traati

20. sajandi viie- ja kuuekümnendad on tootedisaini ajaloos eriline aeg: maailmasõja lõppemisega kaasnenud optimismipuhang tõi uue hingamise nii mööbli, autode kui ka näiteks kodumasinate kujunduses. Uued plastmaterjalid ja sõjatööstusest vabanenud metall avasid disainerite ees uued võimalused ja järgneva kahe kümnendi looming annab sisekujunduses tooni tänaseni.

Sarnaselt teistega eksperimenteerisid ka California modernismi suurkujud, abielupaar Charles ja Ray Eames, erinevate materjalidega – nende loomingus on võrdselt esindatud nii painutatud vineer, alumiinium kui plastikud.

Peale maailmasõja lõppu töötasid Eamesid mõttega valmistada tooli iste ja selg ühe detailina tugevdatud plastikust. Kui tugitooli vormi puhul saatis nende katsetusi edu, siis S-Shell ehk täna Eames Plastic Side Chairi nime all tuntud vorm valmistas loojatele hulgaliselt peavalu.

Katseid luua õhukest ja vastupidavat avatud külgedega tooli vormi saatis ebaedu ning nii otsustasid Eamesid teha kannapöörde – luua  sama vormi järgiv tool masstootmiseks toona juba tuntud ja sobilikest materjalidest. Kasutusvõimalused riiulite, korvide ja lõksude valmistamisel inspireerisid Charles ja Ray Eamesi painutatud ja keevitatud traadiga eksperimenteerima. Charles Eames on selle suunamuutuse kohta hiljem öelnud, et mida edasi, seda enam hakkas neile tunduma, et plastist tool on pärit reaktiivmootorite ajastust. Sellal kui mööblitööstus on endiselt vendade Wrightide tasemel.

Traadi painutamine ja keevisliited olid masstootmises tuttavad praktikad, ometi leidus ka siin koht innovatsiooniks: istme peenikese võre ja paksemast traadist servade ühendusele omistati ajaloo esimene patent mööblitööstuses kasutatud mehaanilisele lahendusele. Charles Eamesi õpilase ja Eames Office disaineri Don Albinsoni loodud istmepadjad tõid võrreldava innovatsiooni mööbli polsterdamise ja kangaga katmise vallas.

Wire Chair võlgneb oma tuntuse suuresti just Albinsoni loodud kaheosalisele istmekattele, mille tõttu tool rahvasuus ka bikiinitooliks ristiti (Bikini Chair). Eameside loomingule omaselt on „bikiinide“ sünni peapõhjus mitte disainis, vaid soovis luua taskukohase hinnaga mugavat mööblit – vajamineva polstri ja kanga koguse vähenemine andis 1952. aasta vääringus 7 dollarit (tänases vääringus umbes 60 eurot) võitu.

Wire Chair padjad tekstiilikunstnik Alexander Girard 1965. aastal loodud "Checker" mustriga kangaga. Foto: Marc Eggimann © Vitra

Wire Chairi jalgade lahendused laenati plastist sõsarmudelilt, eriliselt populaarseks osutus istme vormikeelt järgiv painutatud traadist Eiffeli jalg.

Wire Chair mudelid jagavad jalgu Charles ja Ray Eames plastikust toolidega. Foto: Marc Eggimann © Vitra

Wire Chair toole küsi Vitra ametliku maaletooja AS Intera kodusalongist Promenaadimajas aadressil Poordi 3 Tallinnas või www.intera.ee