Anna Maria Orel.Foto: Tiit Tamme
Kergejõustik
3. november 2019, 22:37

Eesti parim vasaraheitja Anna Maria Orel liitus Poola tipptiimiga (1)

Eesti vasaraheiterekordi 69.85 omanik Anna Maria Orel kolib novembri keskel Poola ning jätkab tippupürgimist koos Joanna Fiodorowi ja Wojciech Nowickiga, kes jõudsid tänavusel Doha MMil poodiumile.

Septembris rääkis Orel oma senise treeneri Stellan Kjellanderiga. „Rootsi aasta oli õpetlik, nendeta poleks ma uut sammu edasi teinud,“ arutleb 22aastane sportlane. „Kahjuks ei saa Stellan laagrites käia ja ta arvas, et mul on mõistlik Poola minna. Seal harjutan koos kahe tippvasaraheitjaga, Rootsis oli mul üks treeningukaaslane.“

Mitteametlikult alustas Orel Poola ässadega koostööd juba kevadel. „Aprillis, kui olin nendega laagris, püstitasin kohe Eesti rekordi,“ lausub ta. „Mul tekkis Joanna ja Wojciechiga väga hea klapp. Treeningutel oli kogu aeg mõnus õhkkond.“

Suvel sattus MM-normi jahtinud piiga keerulisse olukorda. „Tulemused ei paranenud ja olin väga väsinud. Mõtlesin, kuidas see võimalik on, kogu töö oli ju korralikult tehtud,“ ütleb Orel, kellel diagnoositi hooaja lõpus mononukleoos.

Selles valguses olid tema tulemused üsna head. „Jäin napilt Doha MMi ukse taha. Samas sain kehale puhkust anda, see oli vajalik,“ ütleb kuueks nädalaks aja maha võtnud tulevikulootus.

14. novembril sõidab Orel Bialystoki ja kaks päeva hiljem algab põhja ladumine. „Tean juba praegu kogu aasta kava. Detsembris harjutame Portugalis, järgmine laager on Hispaanias ja seejärel treenime uuesti Portugalis. Mulle niisugune laagritesüsteem sobib.“

Varem rassis Orel jõusaalis Raigo Toompuu plaani järgi, nüüd tuleb kogu oskusteave poolakatelt. Treenerina jagab eestlannale näpunäiteid Malwina Wojtulewicz ja füsioterepeudina abistab teda Filip Mordaka. „Treener ütles, et tahab mind näha iga päev, ta soovib mu tehnikas paari asja muuta,“ sõnab Orel.

Nii 2015., 2017. kui ka 2019. aasta MMil pronksmedali võitnud Nowickile meeldib Oreli pealehakkamine. „Tahan ka vabal ajal vasaraheitest rääkida. Wojciech ütles, et ta oli nooruses samasugune, soovis pidevalt midagi uut juurde õppida.“

Oktoobris alustas Orel Rootsis Umea ülikoolis kõrghariduse omandamist. „Keskkooli lõpetamisest on möödunud kolm aastat, õppimisisu tuli vaikselt tagasi. Esialgu saan kõike proovida, praegu ei oska veel öelda, kuhu ma välja jõuan,“ nendib kaugõppe valinud Orel, kelle põhieesmärk on olümpiapileti teenimine.

Olgu märgitud, et kõigepealt arutas vasaraheitja Poola minekut olümpiavõitja Gerd Kanteriga, kes juhendab seal kaht tippkettaheitjat, Piotr Malachowskit ja Robert Urbaneki. „Gerd oli positiivselt meelestatud, ta on mind palju aidanud,“ rõhutab Orel, keda toetab sihtasutus Noored Olümpiale.