Kikkan Randall.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
4. november 2019, 21:15

Rinnavähist paranenud murdmaasuusatamise olümpiavõitja läbis maratoni suurepärase ajaga

Möödunud aasta aprillis diagnoositi USA murdmaasuusatajal Kikkan Randallil vähk. Pärast mitmeid keemiaravisessioone õnnestus ameeriklannal tänavu talvel terveks saada. Eile suutis ta New Yorgi jooksumaratoni läbida muljetavaldava ajaga.

Randall oli enne starti pannud endale eesmärgiks jõuda finišisse kiiremini kui kolme tunniga. Pyeongchangi olümpiavõitja sai sellega hakkama, mõned minutid jäi veel varugi: 42,195 km pikkune distants sai läbitud 2:55.12ga. 

Murdmaasuusataja sõnas pärast jooksu, et tal oli stardi eel kerge pabin sees. "Et ma end terve maratoni vältel hästi tundsin, oli suureks kergenduseks. Teadsin, et olen heas vormis, aga samas olin ka pisut ärevil, kuna kahtlesin, kas mu jalad kõik 42 kilomeetrit vastu peavad," vahendas Randalli sõnu Alaska telekanal KTUU.

Möödunud aastal koos Jessica Digginsiga olümpiavõitjaks tulnud ameeriklanna lisas, et jooksumaraton oli talle põnevaks kogemuseks. "Sel aastal on olnud lõbus uusi asju proovida. Veebruaris läbisin esimese 50 kilomeetri pikkuse suusatamisvõistluse. Suvel ujusin esmakordselt avavees miili (1,6 kilomeetrit) ning nüüd jooksin maratoni. Eks ole näha, mis järgmisena ette võtan," sõnas Randall.

Tegelikult soovis ameeriklanna maratoni joosta eelmisel aastal, kuid rinnavähk sundis plaanid ümber seadma. Õnneks avastati tal pahaloomuline kasvaja varakult ning pärast intensiivset kemoteraapiat (kuus sessiooni iga kolme nädala tagant) õnnestus tal tänavu jaanuariks paraneda.

"Kui mul see diagnoositi, mõtlesin ma, et see ei lase mul maratoni joosta. Eelmisel aastal elasin kaasa tiimikaaslastele, kuid on suurepärane tagasi olla ja see distants ise läbida," lausus Randall.