NÕUTU! Niko Kovač ei suutnud Müncheni Bayernisse tuua soovitud stabiilsust, mistõttu sai ta ametist priiks. Foto: EPA/Scanpix
Jalgpall
4. november 2019, 22:00

Valitsev Saksamaa meister Müncheni Bayern loobus nädalavahetusel peatreener Niko Kovači teenetest. 

DAS ENDE! Kui Saksamaa meistritiitlist ei piisa...

Kuu aega tagasi olid Müncheni Bayerni fännid ajutiselt õnne tipul, sest nende lemmikud olid mullust jalgpalli Meistrite liiga finalisti Tottenham Hotspuri häbistanud 7 : 2. Ja seda veel võõral väljakul! Nädalavahetusel sõitis Saksa vutigigant enesekindlalt Frankfurti, kust saadi niimoodi vastu koonu, et tagasi koju sibliti juba saba jalge vahel. Ja sisuliselt ka ilma peatreenerita. 

Bayern lõi nagu tänavunegi Eesti meister Tallinna FC Flora sealse Eintrachti puuri ühe palli, kuid kui meie meeste võrku sahistasid peoperemehed vastu kõigest kahel korral, siis 29kordse Saksamaa tšempioni puur tulistati auklikuks viiel puhul. Tõsi, võib rõhuda faktile, et Bayern pidi suurema osa kohtumisest mängima kümnekesi, kuna keskkaitsja Jérôme Boateng saadeti juba kaheksandal minutil duši alla. 

Pühapäeval ametist priiks saanud 48aastane horvaat on tegelikult surve all olnud üle aasta ja praegune minikriis – Bayern on koduliigas viimasest neljast mängust võitnud vaid ühe – oli klubi juhtkonnale lihtsalt ideaalne võimalus vangerdus ellu viia. 

Lämmatavad ootused

Kovač lõi Bayerniga käed mullu aprillis, kui ta tegutses veel Eintrachti peatreenerina. Kolme aastaga oli ta Saksamaa tagumise otsa klubi tõstnud liigatabeli esimesse poolde ning kaks karikafinaali lisasid tema CV-le ainult vürtsi. 

Too, 2018. aasta kevad kujuneski oma moel Kovači senise treenerikarjääri kõrgpunktiks. Oli ju uksele koputanud Bayern! Aga nagu Martin Reim on öelnud: peatreener allkirjastab tööle asudes ka oma lahkumislepingu, lahtiseks jääb vaid kuupäev. 

Kovači lahkumismänguks Frankfurdi tüüri juures osutus Saksamaa karikafinaal, kus tal tuli vastamisi minna just Bayerniga. Eintracht võitis selle kohtumise 3 : 1. Hämmastav oli aga see, et kuigi paljud kaotajate fännid olid pärast kullamatši pettunud, kiikasid nad lootusrikkalt tulevikku. „Mõelda vaid, mida ta veel meie tiimiga suudab!“ kostsid optimistlikud ülistuslaused Müncheni vutisõprade huulilt. 

Kui sügiseses superkarikafinaalis purustas Bayerni tüüri juurde pääsenud Kovač oma endise tööandja koguni 5 : 0, tagusid poolehoidjad rusikaga vastu rinda: „Meid ootavad ees suured ajad!“ 

Kuniks kuu hiljem tuli esimene koperdamine. Millele järgnesid kohe ka teine, kolmas ja neljas, mistõttu hakkas Kovači tool kärmelt kõikuma. Ja tugevalt. Avalik kriitika muutus koguni nii suureks, et eelmise aasta 19. oktoobril kutsus Bayern kokku pressikonverentsi, et väljendada juhendajale avalikku poolehoidu. 

Bayerni spordidirektor Hasan Salihamidzic kinnitas üheselt, et klubi juhatus toetab juhendajat sajaprotsendiliselt. „Mind süüdistati, et ma ei ole avalikult rääkinud Kovači teemal meedias. Miks? Me ei nõustu pressi arvamusega ja me hindame tema tööd. Me ei pea end avalikult õigustama,“ sõnas ta. 

Baierimaa suurklubi esimees Karl-Heinz Rummenigge lisas: „Me ei talu enam teie põhjendamatut kriitikat. Alates tänasest me ei luba seda teha ennastalandavalt. Me kaitseme oma mängijaid, treenereid ja klubi.“ 

Pärast pressikonverentsi hakkasid klubi tulemused paranema ning kevadel tõsteti pea kohale nii Saksamaa meistritiitel kui ka karikas. Paraku pole need Bayerni silmas pidades saavutused, millega tööturul hoobelda, vaid pigem kohustuslikud verstapostid, milleni jõudmist eeldatakse sult automaatselt. 

Veel kevadel sai Niko Kovač rõõmustada Saksamaa meistritiitli üle. Praeguseks ei tähenda see enam midagi.  Foto: AFP/Scanpix

Teist korda ei andestatud

Bayerni juhtide silmis on tõe kriteeriumiks Meistrite liiga, kust mullu pudeneti enne veerandfinaale. Seetõttu ei järgnenudki teisele sügiskriisile enam peatreeneri toetuspressikonverents, vaid karm teadaanne, et horvaadi aeg on läbi.

„Leian, et see on praegu klubi jaoks õige otsus,“ kommenteeris Kovač . „Tulemused ja meie viimase aja mängupilt viisid mu sellise otsuseni. Sooviksin koos oma [abitreenerist] venna Robertiga tänada Bayerni nende 18 kuu eest.“

Rummenigge lisas: „Meie meeskonna viimaste nädalate esitused ja tulemused näitasid, et on vaja midagi teha. Uli Höeness, Hasan Salihamidzic ja mina pidasime Nikoga pühapäeval maha pika ja tõsise vestluse sel teemal ning jõudsime ühisele otsusele, et ta ei ole enam Bayerni peatreener. Tunneme kõik selliste arengute üle kahetsust.“

Esialgu võtab peatreeneri kohused üle senine abitreener Hans Flick. Kovači järeltulija asjus on kohalik meedia esimesena pilgu pööranud Juventuse endise lootsi Massimiliano Allegri poole. 

Standings provided by Sofascore LiveScore