Caster Semenya.Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
4. november 2019, 22:24

TOHOH! Semenya, keda IAAF võistlema ei luba, nimetati olümpiakoondise kandidaatide sekka

Lõuna-Aafrika Vabariigi kergejõustikuliit (ASA) nimetas Caster Semenya olümpiakoondise kandidaatide sekka. 800 meetri kolmekordset maailmameistrit Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) naiste seas hetkel starti ei luba, kuna atleedi testosteroonitase on liiga kõrge.

ASA teatas, et Semenya nimetamine koondisse sõltub kaebuse tulemusest, mis on esitatud Šveitsi ülemkohtule. Hetkeseisuga ei tohi ta võistelda distantsidel, mis jäävad 400m ja 1609m vahele.

Lõuna-aafriklanna on eelkõige tuntud poolmailerina, kuid head võimekust on ta näidanud ka teistel distantsidel: 400 meetri jooksus sai ta möödunud aastal kirja aja 49,62, mis oli hooaja paremuselt neljas tulemus. Tunamullu Londoni MMil võitis Semenya 1500 meetri jooksus pronksi.

Suvel soovis ta olude sunnil korra proovida 3000 meetri jooksu ning kuigi lõuna-aafriklanna võis Stanfordi Teemantliiga etapil isegi stardinimekirjast leida, võttis ta end siiski maha. Vahetult enne võistlust tühistati IAAFi kehtestatud reegel ning Semenya võistles hoopis oma meelisalal.

Semenya, kes võitis Rio olümpiamängudelt kulla, on 800 meetri jooksus püsinud võitmatuna alates 2015. aasta septembrist ja kokku 32 järjestikusel võistlusel.