Thomas Bach.Foto: Andrzej Grygiel/EPA
Doping
6. november 2019, 12:13

UUS MEETOD! Rahvusvaheline olümpiakomitee võib juba järgmistel mängudel dopingupatuseid püüda revolutsioonilise relvaga (1)

Keelatud ainete kasutamine on spordis jätkuvalt suur probleem. Et pettureid efektiivsemalt püüda, ollakse varsti valmis välja tulema uue testimissüsteemidega. 

Inside the Games kirjutab, et juba tuleva aasta Tokyo olümpial võivad käiku minna geenitestid.

"Geneetiliste teadusuuringute arenedes võib sellest saada murranguline "relv" võitluses dopingu vastu. Meil tekib võimalus tuvastada veredoping nädalaid või isegi kuid pärast seda, kui sportlane on patustanud," ütles Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach dopinguteemalisel konverentsil.

"Kui WADA (Rahvusvaheline antidoping) meetodi heaks kiidab, siis võib see käiku minna juba Tokyo olümpiaks," jätkas ta. "Uued meetodid panevad petturid kõhklema. Me soovime, et patustajad tunneks end hetkekski mugavalt." 

Britt Yannis Pitsiladis on alustas geenitestide arendusega juba 2006. aastast. Nüüd on jõutud piisavalt kaugele, et viimaks võiks seda ka dopinguvastases võitluses kasutada. Lihtsustatult öeldes peaks avanema võimalus keelatud aineid paremini ning pikema perioodi jooksul sportlase kehast üles leida.