Andres SõberFoto: Tiina Kõrtsini
Spordiblogi
6. november 2019, 15:40

Andres Sõber | See, mis sobib soomlastele, ei pea tingimata meile sobima (6)

Eks ma olin mõnes mõttes natuke frustreerunud, kui soomlane Jukka Toijala Eesti koondise peatreeneriks valiti.

Mina ajasin ikka oma rida ja arvasin, et see võiks olla Aivar Kuusmaa. Natuke oli isegi üllatav, et soomlane valiti. Aga nüüd, kui ta valitud on… Ma muide tean ja tunnen Jukkat. Ta on tegelikult hea ja asjalik poiss.

Ma lihtsalt ei saa aru, miks niimoodi tehakse, et võetakse mingisugune projekti tegija. Koondise treener peaks olema mees, kes on suuteline võtma veebruaris Eesti parimad kutid ühe mütsi alla. See on number üks!

Pole mõtet rääkida sellest, mis tuleb viie aasta pärast. Ja seepärast olekski pidanud treeneriks saama Eesti mees. Sellepärast torkisin ka ennast esile. Tundsin, et saan kõik mehed igal juhul kokku.

Mida Toijala tegema hakkab? Kuidas hakkab mängijatega suhtlema? Kogu see värk näib mulle väga uskumatu… Kuidas see küll toimima hakkab? Tausta tean. Jukka ise oli kõva mängumees, treenerina ka tubli, Joensuus tuli medalile. Aga, kuidas ta meie poistega müttama hakkab, seda ei oska öelda.

[Henrik] Dettmanni tean ka väga hästi. Ta käis meil 20 aastat tagasi Lappeenranta külas, kui olin seal treener. Mul oli juba 20 aastat tagasi olemas raamat, mis rääkis NBA mängijate füüsilisest konditsioonist. Pärast kohvi juues kirjutas Dettmann koodi üles ja tellis endale ka selle teose.

Ta oli siis noor treener. Aga Dettmanist on saanud Soome korvpalli diktaator. Sealt ei lähe ükski vend üle ega ümber. Kõik, kaasa arvatud Toijala, on proovinud tema peal natuke hambaid teritada – sellepärast ta ongi igale poole Rumeeniasse ja nüüd otsaga Eestisse ära hüpanud. Näeb, et seal hambad peale ei hakka.

Kas Dettmannist ka Toijalale kasu on? Eks ikka. Aga Dettmann on kaval mees. Tean, et ta ostis koha MMil. Seal pandi sajad tuhanded eurod alla. Ta on kõva treener ja organisaator, aga mis sealt üle võtta?

Soomes on väljend: maassa maan tavalla (igal maal on omad reeglid - toim.). See, mis sobib soomlastele, ei pea tingimata meile sobima. Oleme natuke vintskemad tüübid. Ajame oma rida, see on meil täitsa olemas.

Me pole üldse mitte pahal teel. Noored kutid lähevad igale poole välismaale. Meil on omad värgid, mis kuradi süsteemi siin ikka nii väga tegema hakata. Tuleb välja, et meil pole ka pahad noortetreenerid, palju andekaid poisse on tulnud. Natuke kahtlen, et mujalt riigist võetud süsteem meil töötab. Aga võib-olla ma eksin…

Kas võiksin Toijala abitreeneriks minna? Mina ei hakka kindlasti kellelegi helistama. Võiksin talle abis olla küll, aga seal on juba teised mehed ennast pakkumas, kes talle suureks Facebook´i sõbraks juba hakanud. Ilmselt jääb minu puhul see teema kõrvale. 

[Jaak] Salumets pakkus mulle, et kandideeriksin U20 koondise peatreeneriks… Iseenesest mulle meeldiks, aga mul on praegu oma asjadega tegemisi küll. Nii et praegu ma ühegi noortekoondise juurde ei trügi.

Andres Sõber jagab Õhtulehes korvpallimõtteid iga kahe nädala tagant.