Erling Braut Haaland on jätkuvalt pöörases hoos!Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
6. november 2019, 18:50

SUPERTALENT! Maailma kuumim ründaja tuleb hoopis Norrast?

Kas jalgpallimaailma kõige kuumem väravamasin on praegu Lionel Messi, Cristiano Ronaldo või hoopis Robert Lewandowski? Maitse asi, aga võimalik, et kõige uskumatumat hooaega paneb kokku hoopis Salzburgi meeskonna norralasest väravakütt Erling Braut Haaland.

19aastane noormees purustab erinevaid rekordeid. Näiteks kerkis ta juba oktoobris esimeseks jalgpalluriks, kes suutis esimese kolme UEFA Meistrite liiga mänguga lüüa kuus väravat. Eile parandas ta ajalooraamatuid: nüüd on ta ka esimene härra, kellel nelja matšiga kirjas seitse väravat.

 
 
 
View this post on Instagram

Learning from the best @iamzlatanibrahimovic

A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

Võrdluseks: Diego Costa, Thierry Henry, Ivan Klasnic ja Didier Drogba said esimese nelja matšiga kirja igaüks viis väravat, mis on iseenesest ülikõva saavutus. Kuni nüüd asus tegutsema Erling Braut Haaland, kes purustas eelmise rekordi kahe tabamusega.

Ühtlasi on ta juba pärast nelja matši kõige aegade edukaim teismeline väravakütt Meistrite liigas. Varasem tippmark kuulus Raulile ja Kylian Mbappele, kes mõelmad suutsid teismeeas lüüa ühe Meistrite liiga hooajaga kuus tabamust.

Esimest korda tuli Haaland tänavuses eurosarjas väljakule 17. septembril ja lõi kohe Genki võrku kolm palli. Seejärel skooris ta korra Liverpooli vastu, järgnesid kaks tabamust kodustaadion Napoli võrku. Eile käis Haaland Itaalias ja lõi ka võõrsil Napolile värava, mis tõi Salzburgile väärt 1 : 1 viigi. Austria kõrgliigas on tal tänavu kirjas 11 mängu ja 12 väravat, karikasarjas on vastavad numbrid 2 ja 4.

Erling Braut Haaland on jätkuvalt pöörases hoos! Foto: AFP/Scanpix

Kui ajas veidi tagasi kruttida, leiab kevadest veel omamoodi uskumatut statistikat. Nimelt toimusid Poolas U20 vanuseklassi maailmameistrivõistlused, kus Norra koondisel õnnestus vaid üks võit teenida ning alagrupist edasi nad ei pääsenud. Küll aga lõi Haland 12 : 0 võidumatšis Hondurase vastu koguni 9 väravat. Sellega tõusis ta pika puuga ka kogu turniiri suurimaks skooritegijaks, sest lähimad jälitajad jäid kõik nelja tabamuse peale.

Kes ta on ja kust ta tuleb? Karjääri alustas Leedsis sündinud talent Brynes, kuid kolis 2017. aastal Moldesse. Norra suurklubi särgis sai ta 50 matšiga kirja 20 tabamust. Tänavu jaanuaris siirdus ta Salzburgi, kellega sõlmis viieaastase lepingu.

Eesmärgid on ründajal igal juhul kõrged. „Mu unistus on Leeds Unitediga Inglismaa meistriks tulla,“ teatas ta 2017. aastal Aftenpostenile. 

Erling Haalandi isa Alf-Inge kuulus Leedsi ridadesse aastatel 1997-2000 ning kuigi klubil läks tol ajal hästi, siis meistriks ei õnnestunud tal tulla. Seega jääb antud unistuse täitmine nüüd poja õlgadele. Lisaks esindas isa Haaland Inglismaal veel Nottingham Forestit ja Manchester Cityt.

 
 
 
View this post on Instagram

🧘‍♂️

A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

Kõige rohkem tuntust kogus vanem Haaland üsna nukral moel, sest 2001. aastal tegi Roy Keane talle jõhkra vea. Kõigepealt määrati iirlasele kolmemänguline keeld. 2002. aastal ilmunud elulooraamatus teatas Keane, et läks meelega Haalandile haiget tegema, soovides kätte maksta eelneva olukorra eest. Manchester Unitedi kaptenile määrati veel viis mängu keeldu ja lisaks 150 000 naela trahvi.

Haalandi jaoks tähendas raske põlvevigastus sisuliselt karjääri lõppu, sest ühtegi täispikka matši ta enam kaasa teha ei suutnudki.

Nüüd elab ta täiega kaasa oma pojale: „Erlingul läheb väga hästi ja saab häid kogemusi. Kuigi Napolist oleks võinud ikkagi võiduga tagasi tulla,“ ütles isa Haaland Norra meediale. „Loodan, et ta mängib kunagi Inglismaa kõrgliigas, kuigi seal saab raske olema.“

Levivad jutud, et noore Haalandi soovib endale väravata tema kaasmaalane Ole Gunnar Solskjär, kes juhendab praegu Manchester Unitedit, varem töötas ta just Haalandi endises meeskonnas ehk Moldes.

Kosilasi jagub aga veel: väidetavalt on Salzburgiga ühendust võtnud Juventus. Täna kirjutas Hispaania ajaleht Marca, et Haalandi allkirja jahivad ka Madridi Real ja Barcelona.

Salzburg on igal juhul heas seisus, sest noore talendi leping kestab 2023. aasta suveni ning tundub, et Haalandi hinnalipik aina kasvab, sest väravatel ei paista otsa ega äärt.

Meistrite liiga alagrupid:

E-grupp

  • 1. Liverpool 9 punkti
  • 2. Napoli 8
  • 3. Salzburg 4
  • 4. Genk 1

F-grupp

  • 1. Barcelona 8
  • 2. Dortmund 7
  • 3. Inter 4
  • 4. Slavia 2

G-grupp

  • 1. Leipzig 9
  • 2. Lyon 7
  • 3. Zeniit 4
  • 4. Benfica 3

H-grupp

  • 1. Ajax 7
  • 2. Chelsea 7
  • 3. Valencia 7
  • 4. Lille 1

Alagruppidest pääsevad edasi kaks paremat, kolmanda koha tiim jätkab euroseiklust Euroopa liigas.