Dafne Schippers.Foto: Martin Rickett
Kergejõustik
7. november 2019, 11:00

KUMMALINE KÄIK! Kergejõustikubosside arusaamatu otsus ajas staari segadusse (1)

Maailma ühe kiireima naise Dafne Schippersi trumpala on olnud 200 m jooks, mis ei kuulu tuleval aastal Teemantliiga ametlikku kavva. Mõistagi pole hollandlanna otsusega rahul.

Tõele au andes peaks Rahvusvahelise kergejõustikuliidu (IAAF) samm tekitama küsimusi ka spordisõprades. Nimelt korraldati IAAFi tellimusel uuring, kust selgus, et 200 m jooks on populaarsuselt Teemantliiga viies ala.

"Olen segaduses," ütles kahekordne maailmameister Schippers sotsiaalmeedia vahendusel. Uuringust selgus, et 200 m jooks on üks populaarsemaid alasid. Siiski sellel ei võistelda. Tõsiselt ka?"

Üle parda heideti ka 3000 m takistusjooks, kolmikhüpe ja eestlastele aja jooksul palju edu toonud kettaheide. "Meie eesmärk on luua veelgi põnevam ülemaailmne võistlus, mis näitaks meie spordiala selle aus ja hiilguses," sõnas IAAFi juht Sebastian Coe. 200 m eemalejäämise kohta ütlesid Teemantliiga bossid, et olümpia-aastal ei mahu see 100 m kõrval kavva.

Teemantliiga 15etapiline kalender avaldatakse varsti, kuid juba on teada, et finaalvõistlus toimub Zürichis. Rahvusvahelist telepilti toodetakse igalt etapilt poolteist tundi, lisaks loodetakse võistlusi uute fännide võitmiseks viia kesklinnadesse.

2020. aastal võisteldakse Teemantliigas 100 m jooksus, tõkkesprindis, 400 m ja 400 m tõkkejooksus, 800, 1500 ja 3000 m jooksus, kaugus-, kõrg- ja teivashüppes, odaviskes ning kuulitõukes.