Kettaheitja Gerd Kanter.Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
7. november 2019, 18:10

Eestile kulda ja karda toonud ala kaob Teemantliiga suurelt areenilt (1)

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) avalikustas täna järgmise hooaja Teemantliiga ajakava, kust selgub, et uuel hooajal ei ole kõikidel etappidel enam kavas 200 meetri jooksu, 3000 m takistusjooksu, ketteheidet ega kolmikhüpet. 

Mõlemat jooksudistantsi näeb tuleval hooajal kümnel etapil (viis meeste ja viis naiste võistlust), kettaheide ja kolmikhüpe on Teemantliiga etapil järgmisel hooajal vaid korra (üks meeste ja üks naiste võistlus). Tänavu kuulusid kõik neli ala Teemantliiga põhiprogrammi. 

IAAF põhjendab otsust sooviga mahutada kogu võistlus pooleteisetunnise teleülekande sisse. "Meie eesmärgiks on luua põnev ja kogu maailma kaasav liiga, mis näitaks kergejõustiku parimast küljest – liiga, mida telekanalid tahavad näidata ja fännid vaadata," sõnas IAAFi president Sebastian Coe.

Norra kettaheitja Ola Stunes Isene selgitas sealsele ringhäälingule, et kergejõustikuisade otsuse tõttu võib tema sissetulek langeda kolmandiku võrra. "Pean nüüd sama raha teenimiseks osalema paljudel väiksematel võistlustel, mis toob aga endaga kaasa rohkem reisimist," sõnas ta. 

IAAF tugines oma otsuse ka erinevates riikides läbi viidud uuringule, millest selgus, et kettaheide, kolmikhüpe ja takistusjooks on kõige väiksema populaarsusega kergejõustiku alad Teemantliiga programmis. 200 meetri jooks eemaldatakse põhiprogrammist, et vähendada olümpia-aastal sportlaste võistluskalendri tihedust. 

Lõppenud hooajal võidutsesid 200 m jooksus meestest Noah Lyles ja naistest Shaunae Miller-Uibo, kettaheites Daniel Stahl ja Yaime Perez, kolmikhüppes Christian Taylor ja Shanieka Ricketts ning takistusjooksus Getnet Wale ja Beatrice Chepkoech.

2020. aasta Teemantliiga hooaeg koosneb 15 etapist ning saab oma avalähte 17. aprillis Dohas. Järgmisel aastal võisteldakse Teemantliigas 100 m jooksus, tõkkesprindis, 400 m ja 400 m tõkkejooksus, 800, 1500 ja 3000 m jooksus, kaugus-, kõrg- ja teivashüppes, odaviskes ning kuulitõukes. 

2013. aastal tõi Gerd Kanter just kettaheites Eestile ajaloo esimese Teemantliiga üldvõidu. Tänavu kordas olümpiavõitja saavutust ka odaviskaja Magnus Kirt.