KOMMUNISMIOHVREID MÄLESTAMAS: Saksamaa liidukantsler Angela Merkel süütas Berliini müüri langemise 30. aastapäeval kommunismiohvrite mälestamiseks küünla. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
11. november 2019, 14:30

Angela Merkelist sai Saksamaa liidukantsler tänu Berliini müüri langemisele (20)

Angela Merkel juhib liidukantslerina Saksamaa valitsust alates 22. novembrist 2005. Tema elukäik kinnitab, et alati tuleb olla valmis ootamatusteks. Ootamatult kokkuvarisenud Berliini müür, mille langemisse Angela Merkel ei uskunud, avas Ida-Saksa tagasihoidlikule teadlasele karjääri, mis viis ta Saksamaa liidukantsleriks ja maailma mõjukaimaks naiseks.

Angela Merkel töötas müüri langemise ajal Ida-Berliinis teadlasena. Ta on tunnistanud, et ta ei uskunud veel 1980. aastatel, et müür langeb tema eluajal.

Meenutades 9. novembrit 1989, on Merkel rääkinud, et kuna oli neljapäev, siis läks ta nagu tavaliselt neljapäeviti Ida-Berliini ühe šiki ujula sauna, kuhu jõudis kella kaheksa paiku õhtul. Tõsi, enne oli ta televiisorist näinud Günter Schabowski esinemist, millest võis aimata, et midagi on toimumas.

Pärast sauna läks Angela Merkel ujula lähistel ühte baari õlut jooma ning seal kuulist ta raadiost, et 28 aastat Ida-Berliini Lääne-Berliini eraldanud piir on tõepoolest kadunud. Koos tuhandete idaberliinlastega suundus tol ajal 35aastane Angela Merkel mööda Bornholmi tänavat Ida-Berliinist Lääne-Berliini. Seal sattus ta võhivõõraste lääneberliinlaste korterisse, kus jõi rõõmupäeva tähistamiseks õlut. Kuigi vaadata olnuks Lääne-Berliinis veel palju, otsustas ta sel ööl suhteliselt ruttu koju tagasi pöörduda.

10. novembri hommikul istus ta juba kell 7.15 hommikul töölaua taga. Sama päeva õhtul läks teist korda 24 tunni jooksul Lääne-Berliini, seekord koos endast kümme aastat noorema õe Irenega. Nad seadsid sammud hiiglaslikku KaDeWe kaubamajasse, kus leidus kaupu, mille olemasolust neil ei olnud aimugi.

Angela Merkel (65) juhib Saksamaa valitsust juba ligi 14 aastat. Foto: EPA/Scanpix

Angela Merkel oli Berliini müüri langemisel 35aastane. Nädalaajakiri Der Spiegel küsis liidukantslerilt, mis oleks temast saanud, kui müür ei oleks langenud ning Saksa DV oleks praegu 70aastane?

Merkel vastas: "Lõppude lõpuks oleksin võinud oma unistuse realiseerida: Saksa DVs läksid naised 60aastaselt pensionile, nii et oleksin viis aastat tagasi välispassi kätte saanud ja Ameerikasse sõitnud. Pensionäridel oli Saksa DVs tõepoolest reisimisvabadus - keda ei olnud enam sotsialistliku töötegijana  vaja, see lubati välja."

Der Spiegeli täpsustavale küsimusele, kas USA oli teie unistuste maa, vastas Merkel: "Loomulikult oleksin ma ka Lääne-Saksamaal korralikult ringi vaadanud. Aga esimese pika reisi tahtsin ma  Ameerikasse teha ning seda suuruse, mitmekesisuse, kultuuri pärast. Kaljumägesid näha, autoga ringi sõita ja Bruce Springsteeni kuulata - see oli minu unistus."