Oliver Bierhoff (vasakult) Jürgen Klinsmann, Joachim Löw kolleegi Robert Enke ärasaatmisel. Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
8. november 2019, 15:22

10 aastat tragöödiast: „Robi ei tapnud ennast ise, seda tegi haigus.“ (1)

Pühapäeval möödub kümme aastat tragöödiast, mis muutis Saksamaa jalgpalli. 2009. aasta 10. novembril sooritas enesetapu 32aastane tippväravavaht Robert Enke.

Armastatud jalgpalluri ootamatu samm tõi teravalt päevakorda tippspordi ja depressiooni suhte. Roberti abikaasa Teresa teeb tänaseni kõik endast oleneva, et midagi sarnast enam kunagi ei juhtuks.

Enke kuulus Hannoveri meeskonda ning mängis Saksamaa koondises. Peatreener Joachim Löw kaalus tõsiselt just teda 2010. aasta MM-finaalturniiriks koondise esiväravavahiks. Jalgpallialaselt oli mängija oma karjääri tipus. Kuni tuli šokeeriv uudis. „Mitte keegi teadnud, mida teha,“ meenutab koondise mänedžer Oliver Bierhoff päeva, kui saabus uudis Enke surmast.

Robert Enke tõusis vahetult enne surma Saksamaa koondise põhitegijate sekka. Foto: Reuters/Scanpix

Tragöödia järel on Saksamaa spordis depressioonist räägitud avatumate kaartidega. Paljud sportlased on avalikult tunnistanud, et võtavad aja maha, sest ei suuda pingetega toime tulla. Enke lähedasemad sõbrad on hiljem rääkinud, et väravavaht kartis kõigest ilma jääda. Ta ei suutnud leppida mõttega, et ühel päeval saab karjäär läbi ja saabub teadmatus.

Teresa Enke võitleb pidevalt elude nimel. Esmaspäeval astus ta üles Hannoveri teatris, kus rääkis oma viimase kümne aasta tegemistest. Lesk lahkus lavalt südamliku ja mõtliku aplausi saatel.

Naine rõhutas, et „tragöödiale tuleb anda mõte.“ Tema igapäevane töö on seotud Robert Enke nime kandva fondiga, mis aitab depressiooni all vaevlevaid inimesi. Eksprdid kinnitasid, et tegelikult on ainuüksi Teresa Enke viimase kümne aasta töö loonud suurriigis täiesti uusi võimalusi probleemiga tegeleda. „Robi ei tapnud ennast ise, seda tegi haigus,“ ütles naine esmaspäeval. 

Teresa Enke esmaspäeval Hannoveri teatris. Foto: www.imago-images.de/Scanpix

Teiste seas astus publiku ette ka Müncheni Bayerni president Uli Höness. Teresa Enke sõnul on legendaarse jalgpallijuhi puhul tegemist suurepärase näitega mehest, kes näeb sportlase taga ka inimest.

Höness jagas lugu endisest poolkaitsjast Sebastian Deislerist, kes depressiooni tõttu 27aastaselt karjääri lõpetas. „Tänase päevani kahetsen, et ma ei suutnud luua keskkonda, kus ta suudaks edasi mängida,“ tõdes Bayerni president. Just Höness võttis vastu otsuse, et Deisleril lubati kehtiv leping omal soovil lõpetada.

Uli Höness esmaspäeval Hannoveri teatris. Foto: Jwww.imago-images.de/Scanpix

Robert Enke karjäär:

Enke tõusis 2008. ja 2009. aastal tõsiseks valikuks Saksamaa koondise esiväravavahi kohale. Seni konkurentide varjus püsinud jalgpallur sai rahvusesinduses kirja kaheksa matši, millest viimase pidas mõned kuud enne surma – maailmameistrivõistluste valikmängus hoidis ta värava puhtana Aserbaidžaani vastu.

Eduka klubikarjääri jooksul õnnestus tal esindada Mönchengladbachi Borussiat, Benficat, Barcelonat, Fenerbahcet, Tenerifet ja Hannoveri.

Robert Enke tänav Hannoveris. Foto: AFP/Scanpix
Robert Enke oli armastatud jalgpallur üle terve Saksamaa. Foto: Reuters/Scanpix

* * *

Kuidas saada abi Eestis?

Eluliin: 6558 088 (eesti keel), 655 5688 (vene keel) (iga päev kl 19–07)
Psühholoogilise kriisiabi telefon: 631 4300 (tööpäeviti kl 9–20)
Usaldustelefon: 126 (eesti keel), 127 (vene keel) (iga päev kl 19–23)
Lasteabi: 116 111 (24h)
Lapsemure: 646 0770 (tööpäeviti kl 10–18)
—–
Psühhiaatriakliiniku valvetuba Tallinnas: 6172 550 (24h)
Psühhiaatriakliiniku valvetuba Tartus: 731 8764 (24h)
Psühhiaatriaosakonna valvetuba Pärnus: 516 0379 (24h)
Psühhiaatriakliiniku valvetuba Viljandis: 435 4255 (24h)
Erakorralise meditsiini osakond Ahtmes: 331 1074 (24h)
Erakorralise meditsiini osakond Narvas: 357 1795 (24h)
—–
Kiirabi: 112 (24h)