Janek Õiglane.Foto: AP/Scanpix
Kergejõustik
10. november 2019, 11:48

Janek Õiglane IAAFi intervjuus: tahame, et kõik tuleks raske töö tulemusena! (1)

Eesti kümnevõistleja Janek Õiglane meenutas Rahvusvahelise kergejõustikuliidu IAAFi avaldatud intervjuus möödunud hooaegade sündmusi: Londoni MMi, vigastusterohket 2018. aastat ja võitlust Dohasse pääsemise nimel ning seal edukat esinemist.

Kaks aastat tagasi saavutas Õiglane Londoni MMil Kevin Mayeri, Rico Freimuthi ja Kai Kazmireki järel neljanda koha. Toona 23aastasele eestlasele oli tegu tõelise läbimurdega: 8371 punkti kogunud kümnevõistleja parandas isiklikku rekordit tervelt 201 silmaga. Saavutatu teeb veelgi võimsamaks tõik, et enne 2017. aastat oli Õiglase rekord "kõigest" 7945 punkti.

Kahe päeva jooksul rohkete emotsioonidega publikut hullutanud vändralane püstitas koguni kuus isiklikku rekordit, kirsiks tordil oli mõistagi odaviskes 71.73 meetri pikkuse kaarega saavutatud alavõit. Õiglasel on meeleolukas võistlus hästi meeles.

"Mälestused on endiselt eredad ja hiilgavad. Sain küll neljanda koha, kuid tunnen end justkui võitja. Inglise publik oli lihtsalt uskumatu. Nad saavad kergejõustikust hästi aru. Staadion oli ideaalne ning nautisin võistlust väga. Teadsin, et olen võimeline isiklikku parandama, kuid ei oodanud, et teen seda 200 punktiga," meenutas Õiglane karjääri parimat võistlust.

MMile järgnenud sügisel otsustas kümnevõistleja minna kolmeks kuuks ajateenistusse. Sõduri baaskursus läbitud, siirdus Õiglane treeninglaagrisse Lõuna-Aafrika Vabariiki, kus saavutas hea vormi. Paraku kukkus ta 2018. aasta märtsis toimunud teivashüppevõistluse ajal nii kehvasti, et pidi põrutatud kanna tõttu pika vigastuspausi pidama. 

"Ma ei saanud kaks kuud normaalselt kõndida. Kolm nädalat enne Götzise võistlust sain alustada sprinditreeningutega, kuid mõistsin, et see jõuab kätte liiga kiiresti, pidin jõuproovist loobuma. Aga pärast, kui Rantingeni võistluseni oli jäänud kaks nädalat, rebestasin tagareie. See lõpetas mu hooaja," lausus Õiglane. 

Sisuliselt ärajäänud võistlushooaja järel keskendus mitmevõistleja vigastuse ravimisele ja uueks aastaks valmistumisele. "Tuli mõista, et see on osa spordist ning pidin vaimujõudu koguma, et sellest üle olla. Nägin vaeva keha nõrkade kohtadega, et olla järgmisel aastal parem. Tagantjärele vaadates oli hea, et selline hooaeg oli, kuna see võimaldab tulevikus paremini toime tulla selliste olukordadega," sõnas Õiglane.

2017. aastal liitus kümnevõistleja Andrei Nazarovi treeninggrupiga, kuhu kuuluvad Läti seitsmevõistleja Laura Ikauniece, kes Pekingi MMilt pronksi võitis, Euroopa sisemeister Ksenija Balta, tõkkejooksja Keiso Pedriks ja mitmekülgne Karl Erik Nazarov, kes seni rohkem sprindile keskendunud on. 

"Proovime uusi asju ja mulle see meeldib. Jõud ja üldfüüsiline vorm on kõvasti paranenud ning sprint ja anaeroobne treening on teistsugune. Olen kümnevõistleja kohta võrdlemisi aeglane, seetõttu on mul palju kasu olnud Karl Erikuga treenimisest, kes must palju kiirem on (100m isiklik rekord - 10,61.). Ka Ksenija ja Laura on tipptasemel sportlased, on hea jälgida, kuidas nemad võistlusteks valmistuvad," kirjeldas Õiglane oma treeningkeskkonda.

Muutused tasusid end ära: veebruaris ületas ta kaheksanda eestlasena 6000 punkti piiri ja pääses Glasgow's toimunud sise-EMile. Kahjuks tuli Šotimaal võistlus katkestada, kuna sportlane maandus teivashüppekatse järel mati servale ja vigastas jalga.

Janek Õiglane pärast esmakordselt 6000 punkti kogumist Foto: Teet Malsroos

"Nägin oma sääreluud. Õnneks oli tegu kriimustusega (osutades umbes kümnesentimeetrisele haavale jalas). Kuid vaimselt oli Glasgow's raske, olin rabe. Enesekindlusest ja tehnilisest tunnetusest jäi vajaka," rääkis Õiglane sise-EMist.

Vigastusest tervenenuna läbis vändralane ligi kahe aasta jooksul oma esimese kümnevõistluse, osaledes maikuus toimunud Götzise võistlusel. "Arvasin, et olen võimeline 8200 punkti koguma, kuid teadsin pärast esimest ala, et läheb raskeks. Esimese päeva järel olin täiesti kurnatud, teistega oli raske sammu pidada," kurtis Õiglane.

Eestlane sai lõpuks kokku 8050 punkti, MM-norm jäi 150 silma kaugusele. Järgmine võimalus avanes Euroopa võistkondlikel mitmevõistluse meistrivõistlustel Ukraina linnas Lutskis. Esimene 100 meetri start ei õnnestunud, kuid Õiglane ei kuulnud teist lasku, mis sportlased tagasi kutsus. Ta läbis peaaegu terve distantsi, enne kui mõistis, mis juhtunud oli. Kui eestlane stardipakkudele naasis, polnud ta enam nii terav ja läbis sprindi 11,40, mis oli kehvem Götzises saavutatud 11,28st.

"Kaotasin juba 100-150 punkti ning pärast oli raske. Aga meeskonnale oli vaja punktid koju tuua," tõdes Õiglane.

Et Dohasse pääseda, tuli teha veel vähemalt üks kümnevõistlus. Kahe kuu jooksul kolmandat korda pikk kahepäevane katsumus läbida on keeruline, eriti kui arvesse võtta, et kevadel tuli tegeleda vigastusest taastumisega. Õiglane otsustas osaleda Eesti meistrivõistlustel mitmevõistluses, kus tõsiste raskuste kiuste õnnestus lõpuks vajalik punktisumma kokku saada.

"See oli väga valus! Sain vaid kolm nädalat puhata. Raskeim hetk oli teivashüppes, kus ma vajasin kolmandat katset, et algkõrgusest jagu saada. Lõpuks ületasin 4.79, millega olin pettunud. Olin väsinud. Väga raske oli sõna otseses mõttes iseendaga võistelda. Aga pärast võimsat odaviset (Õiglane viskas isikliku rekordi 72.38) teadsin, et saan sellega hakkama. Lähen maailmameistrivõistlustele!" meenutas Õiglane otsustavat võistlust, kus kogus lõpuks 8251 punkti. 

Doha MMile tegi eestlane suurepärase sissejuhtause, läbides 100 meetrit esmakordselt alla 11 sekundi, saades ajaks 10,94. Avapäev lõppes teise isikliku rekordiga: 400 meetri pikkune staadioniring õnnestus läbida 49,14ga. 

Teisel päeval tuli tal õnne tänada, et tõkkesprindi lõpetada suutis. Pärast esimesel tõkkel koperdamist kaotas Õiglane tasakaalu, kuid oli võimeline püsti jääma, finišeerides ajaga 15,13. Kuigi aeg oli tublisti kehvem isiklikust rekordist (14,34), õnnestus suuremat tagasilööki vältida. 

"Pärast esimest tõket arvasin, et võistlus on läbi. Ei tea, kuidas ma edasi liikusin, kuid kuidagi jooksu ikkagi lõpetasin. Mul on väga kahju Kevin Mayerist ja Lindon Victorist, kes katkestama pidid. Tahan alati parimatega võistelda," kirjeldas Õiglane oma teise päeva avasooritust.

2015. aastal Tallinnas toimunud U23 EMil kümnevõistluses pronksi võitnud Õiglane suutis võistlusega edasi minna. Odaviskes viis ta isikliku rekordi 72.46ni. Konkurentidest suutis enamat vaid hiljem maailmameistriks tulnud Niklas Kaul, kes viskevahendi 79.05ni saatis. Võistluse lõpetas Õiglane oma elu teise tulemusega, kogudes 8297 punkti.

"Ma polnud kunagi nii heas vormis olnud. Teadsin, et oleksin suuteline olnud koguma 8500 punkti. Pärast võistlust olin kindel, et olen selleks tulevikus võimeline. Kuid kuues koht oli minu jaoks üllatus. Ausalt öeldes olen enda üle uhke," võttis 25aastane Õiglane Doha MMi kokku.

Kümnevõistleja usub, et tema edu taga on suuresti toetav ja hooliv perekond. "Mu vanemad on üks suurim põhjus, miks mul nii hästi läinud on. Annan endast võistlustel kõik, et näidata, kuidas nende toetus mulle korda läheb," sõnas Õiglane.

Küsimusele, miks eestlased ikkagi kümnevõistluses nii head on, vastas Õiglane naerdes, et selle põhjuseks on suurel määral töökus. "Olen igal alal kehv! Aga eestlased on igal alal ka stabiilsed. Näeme ränka vaeva ja meile meeldib tööd teha. Eestlastele ei meeldi, kui miski kergelt tuleb. Tahame, et kõik oleks raske," lausus Õiglane.

Loe täispikka intervjuud SIIT