Soome jalgpallifännid on valmis! Foto: Hanninen/Newspix24/SIPA
Jalgpall
13. november 2019, 15:15

Soomlased valmistuvad ajalooliseks jalgpalliõhtuks, poliitikud muretsevad legendaarse monumendi pärast (1)

Soome jalgpallikoondist ootab reedel ülev õhtu, sest koduväljakul on võimalik kindlustada esimest korda pääs EMile. Tõenäoliselt jõutakse finaalturniirile igal juhul, kuid Liechtensteini alistamise järel rohkem küsimärke õhku ei jääks. 

Reede õhtul kell 19 Helsingis peetav matš on lisaks kodusele melule tähelepanu all üle Euroopa. Ilta-Sanomati andmetel on staadionile tulemas nii Inglismaa, Saksamaa kui ka muude välisriikide ajakirjanikke. 10 000 piletit staadionile on juba ammu maha müüdud, oksjonitelt võib pääsmeid soetada tuhandete eurode eest. 

Kogu Soome on suures ootuses ja lootuses. Heast emotsioonist annab tunnistust ka tõik, et kohalik jalgpalliliit viskab suure matši eel nalja. Nimelt pandi Telia 5G-Areena lähedal asuvatele tänavatele välja humoorika sisuga lendlehed.

Teates seisab, et 15. novembril on oodata suurt sõprade pidu, kes tekitavad parajalt lärmi. "Kutsutud on rohkem kui 10 000 inimest, mõned tulevad isegi Liechtensteinist. Nemad on ilmselt üsna vaiksed, kuid soomlased võivad kella 19st kuni 21ni päris kõva kisa teha," seisab seal. 

Foto: Soome jalgpalliliit/Ilta-Sanomat
Standings provided by Sofascore LiveScore

Ilmselt kõik soomlased usuvad, et nende jalgpallurid saavad Liechtensteinist jagu ning jõuavad EMile. Meie põhjanaabrid oskavad pidupäevi tähistada, populaarne kogunemispaik on Helsingis Havis Amanda monument. 

Juba 1908. aastal püstitatud purskkaev-monumendi juures on rõõmustatud kõigi suuremate triumfide üle. Viimati möllas rahvas seal maikuus, mil Soome hokikoondis võitis MM-tiitli. 

Mõned poliitikud tunnevad aga legendaarse monumendi pärast muret. "Asi pole selles, et me ei tohiks tähistada, vastupidi. Aga nõnda vana kuju ei pea suurele massile vastu," ütles parlamendiliige Nasima Razmyar. 

Ta rõhub inimeste enda vastutustundele. Razmyari sõnutsi ei hakata monumenti ega ka muid piirkondi kuidagi piirama, et rahvas saaks tänavatel muretult tähistada. 

Havis Amanda on Helsingis populaarne. Foto: Riccardo Spila/Vidapress