Foto: Envato Elements
Sisuturundus
13. november 2019, 15:18

Mitmed riiklikud organid toetavad e-sigarettide abil suitsetamisest loobumist

Meedias on viimasel ajal olnud palju juttu USA-s aset leidnud traagilisest juhtumist, kus mingit ainet veipinud mees kopsuhaigusega haiglasse sattus. Nii selle kui ka teiste sarnaste juhtumite taga polnud mitte tavaline e-vedelik, vaid ohvrid olid endale sisse tõmmanud mustalt turult ostetud psühhotroopse mõjuga kanepiõli ehk THC-õli. E-sigarettidel on endiselt mitmete riiklike organite toetus suitsetamisest loobumisel.

Eestisse jõudis info juba üleüldise veipimise hirmu all ning faktid jäid infovoos täpsustamata. Seepärast peame oluliseks üle rõhutada, et Eestis ja teistes Euroopa Liidu riikides ametlikest müügikohtadest selliseid aineid, mis USA juhtumite puhul mängus olid, soetada võimalik ei ole. Selgust aitab luua E-sigareti Kaupmeeste Liidu juhatuse liige Toomas Viilo.

Euroopas on e-sigarettidele karmid regulatsioonid

E-sigareti Kaupmeeste Liidu liikme Toomas Viilo sõnul on Eestis ja Euroopa Liidus e-sigarettide müük rangem kui USA-s. „Eestis ja teistes Euroopa Liidu riikides kehtivad nii e-vedelikele kui ka e-sigareti seadmetele väga ranged regulatsioonid ning kindlasti kordades rangemad, kui USA-s,“ toob Viilo välja. Ta lisab, et ainult Euroopa turule toodavatele e-vedelikele tehakse kogu koostisele laboritestid ning kõik legaalselt müüdavad vedelikud on kontrollitud. Kui teste ei ole, siis e-vedelikke turule ei lubata. Seadus, mis seda nõuab ehk Tubakatoodete direktiiv USA-s, ei kohaldu ning sealsete vedelike täpne koostis on määramata. Lisaks on Eestis kõik ametlikud e-sigareti müüjad range Terviseameti kontrolli all.

USA haigusjuhtumite põhjustajaks ei olnud e-sigaret, vaid illegaalne aine THC-õli

Oluline on rõhutada, et USA juhtumid, kus inimesed sattusid kopsuhaigusega haiglasse, on tõestatult tingitud ainult illegaalse kanepiõli ehk THC õli veipimisest ning muudest mustalt turult ostetud e-vedelikest. „Kui alguses puudus info, millest sellised haigused võisid tekkida, siis püüti süü panna üldiselt e-sigarettidele. Selgus, et see oli ekslik, sest e-sigaret on vaid seade,“ räägib Viilo. Hiljem tunnistas enamus patsiente, et nad kasutasid e-sigaretis hoopis THC-õli e-vedeliku asemel. USA-s tekkinud olukord ei ole pelgalt teadmatu tarbimise tagajärg, vaid tegemist on ulatusliku organiseeritud kuritegevuse skeemiga, kus iga päev müüdi inimestele tuhandeid kontrollimata päritoluga teadmata viisidel valmistatud ning ülikõrge THC kontsentratsiooniga padruneid.

THC-d sisaldavad õli baasil vedelikud ja teised musta turu vedelikud on veipides väga ohtlikud

THC ehk tetrahüdrokannabinool on kanepitaime saaduste mõnuaine peamine psühhoaktiivne komponent. „Inimkeeli on THC see aine, millega ennast inimesed „pilve tõmbavad“. See aine on viidud õli baasil vedeliku kujule, et seda saaks e-sigareti taolistes seadmetes kasutada. Lisaks sellele, et tegemist on mõnuainega, on see õli baasil vedelik, mis erineb täielikult traditsioonilistest e-vedelikest, mis koosnevad propüleenglükoolist ja taimsest glütseriinist,“ selgitab Viilo. Juhul, kui e-sigaretti satub õli baasil toodetud vedel toode, toimib see tavapärasest e-vedelikust hoopis erinevalt ja võib olla inimtervisele väga ohtlik, sest hakkab kleepuma hingamisteede seintele.

Riiklikud organid toetavad endiselt e-sigareti abil suitsetamisest loobumist

USA CDC ehk Haiguste Kontrolli ja Tõrje keskus kinnitab, et kõikides USA juhtumites on kannatanud kasutanud THC õli, mitte tavalist e-vedelikku. CDC lisab, et e-sigaretti käsitletakse endiselt kui ohutumat alternatiivi tavasigarettidele. Samuti kinnitab PHE (Public Health England) jätkuvalt oma ametlikke seisukohti ning suunab täiskasvanud suitsetajaid loobuma tubakast ametlikust müügipunktist soetatud e-sigareti abil.

E-sigaret on vähemalt 95% vähem kahjulik kui tavasigaret

Teaduslikult on tõestatud, et e-sigaret on 95% vähem kahjulik kui tavasigaret. Varasemad uuringud on samuti näidanud, et e-sigarettidel on oluline roll inimeste suitsuvabaks jäämisel, sest e-sigareti kasutamisel säilib suitsetamisele iseloomulik tegevus ja nikotiin. Näiteks on Suurbritannias tänaseks e-sigareti abiga tavatubakast loobunud vähemalt üle 2,5 miljoni inimese.

Eesti suurima e-sigareti müüja Nicorex Baltic OÜ tegevjuhi Diane Sirelpuu sõnul käivad kliendid sageli kauplustes küsimas, kas USA uudised vastavad tõele. „Oleme pidanud tegema rohkelt selgitustööd, sest paljudeni pole jõudnud info USA kopsuhaiguste tegelikest tekkepõhjustest ning kaalutakse põhjendamatult tavasigarettide kasutamise juurde naasmist, mis on tervisele 95% ohtlikumad kui e-sigaretid,“ seletab Sirelpuu.

Kokkuvõtteks on e-sigaret Toomas Viilo sõnul üks efektiivne võimalus tavatubakast loobumiseks, kuid tooteid tasub osta vaid ametlikest esinduskauplustest. E-vedelike puhul peab järgima aktsiisimärgi olemasolu ning vajadusel küsima esinduskaupluse spetsialistilt infot vedelike täpsema koostise ja sertifikaatide kohta. Mustalt turult soetatud veipimisvahendid ei anna sulle seadusejärgset garantiid ning nii riskid oma tervisega.