Gazas asuva inimõigusorganisatsiooni kontor pärast pommitamist.Foto: Zuma Press/Scanpix
Maailm
13. november 2019, 20:29

VÄGIVALD JÄTKUB: Iisrael ja Gaza pommitavad üksteist ka täna (3)

Pärast öist vaikust jätkus vastastikune tulevahetus Iisraeli ja Gaza sektori vahel kolmapäevalgi. Hetkel püsib veel lootus, et islamirühmitus Hamas hoiab seekordsest konfliktist eemale.

Palestiina terviseministeeriumi andmeil sai kolmapäeval Gazas surma 14 inimest, neist kolm lapsed. Kokku on hukkunuid kahe päeva peale 24. Iisraeli sõnul vajas nende poolel meditsiinilist abi kusagil 50 inimest, kuid hukkunutest teateid pole.

Konflikt sai alguse teisipäeval, mil Iisrael tappis õhurünnakuga rühmituse Palestiina Islamidžihaad komandöri Baha Abu Al-Ata ja tema naise. Rühmituse toetajad vastasid pommirahega Iisraeli suunas.

Ashkeloni linnas Iisraelis hakkasid tööle õhusireenid, mis hoiatasid lähenevate rakettide eest. Foto: Reuters/Scanpix

Gazas sai pommidega pihta ka ühe inimõigusorganisatsiooni (Independent Commission for Human Rights in Gaza City) kontor, milles viibinud töötaja sai kergelt viga. Selle osas, kes raketi teele lennutas, üksmeel puudub. Organisatsioon süüdistab Iisraeli, need aga Islamidžihaadi, kelle rakett olevat nende sõnul rikke tõttu lihtsalt vales suunas lennanud. Iisraeli meedia osutab sellele, et Palestiina meedia vaikib sellest intsidendist ning et üldiselt antud organisatsioon kritiseerib Palestiina võime. Amnesty International hurjutas Twitteris esialgu Iisraeli, kuid kirjutas hiljem, et info rünnaku kohta on tõepoolest vastukäiv. Sellegipoolest jäi AI Iisraeli suhtes kriitiliseks, osutades sellele, et kuna Iisrael ei luba neil Gazasse siseneda, on neil ka väga keeruline välja selgitada, kes rünnaku taga olla võiks.

ÜRO üritab veenda osapooli relvi maha panema, rõhutades mõlemale, et rünnakud suure elanikkonnaga piirkondade pihta pole vastuvõetavad. Ka Egiptuse valitsus on relvade vaikimisest aktiivselt huvitatud, ent islamistid teatasid mõlemile, et praegu pole olukorra rahunemiseks õige aeg, vahendab BBC. Ka Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu jäi kolmapäeval kindlaks, et kuni Islamidžihaad pommitamist ei lõpeta, ei jäta seda ka nemad.

Hetkel ei ole toimuv veel aktiveerinud Hamasi, kes Gaza tsooni kontrollib. Selle ära hoidmiseks andsid Iisraeli võimud mõista, et antud hetkel pole neil kana kitkuda Hamasi, vaid ainult Islamidžihaadiga. Kui Hamas peaks siiski teist rühmitust toetama asuma, võib konflikt järsult hullemakski minna.

Õhurünnakus hävinud maja Gaza tsoonis. Foto: Zuma Press/Scanpix