Taavi Pern. Foto: Tiit Tamme
Doping
14. november 2019, 11:14

Riigiprokurör paljastas Alaveri kaasuses uue tahu: treener tegutses ka kasvuhormooniga (13)

Harju Maakohtus jõustus täna otsus, kus endine meeste suusakoondise treener Mati Alaver nõustus kokkuleppemenetluse käigus talle esitatud süüdistusega nelja sportlase dopingu tarvitamisele kallutamises. 

Inimeste andmete kaitsmiseks atleetide nimesid välja ei toodud, kuid kuna tegemist on kolme Eesti ning ühe välisriigi sportlasega, siis eeldatavalt on tegemist Karel Tammjärve, Andreas Veerpalu, Algo Kärbi ja kasahh Aleksei Poltoraniniga. 

Riigiprokurör Taavi Pern sõnas pärast kohtuotsuse jõustumist, et teda see otsus rahuldas. "Kaasuse asjaolusid ja süüdistatavat arvesse võttes leian, et see karistus on sobiv ja kohane," sõnab ta. 

"See on Eesti ajaloos suurim karistus, mida sellise kuritöö eest kellelegi on mõistetud. Sellega on loodud järjekordne pretsedent, et Eesti vabariigis on veredopingu tarvitamisele kallutamine kohtulikult karistatav. Oluline, et oleme saanud panna punkti mõnedele kahtlustele, mis on varasemalt Mati Alaveri suhtes tekkinud. Oleme saanud kohtuotusega kinnituse sellele, et Mati Alaver on treener, kes on treeningumeetoditena kasutanud ka dopingutarvitamisele kallutamist," selgitab Pern.

Tema sõnul on oluline, et praeguseks on tõestatud, et Alaver pani pika ajavahemiku jooksul korda mitmeid kuritegusid. Fakt, et Alaveri kaitsja Aivar Pilv sõnas pärast otsuse jõustumist, et tema klient ennast süüdi ei tunnista, Perni ei häiri. 

"Kokkuleppemenetlus tõepoolest süütunnistamist ei eelda. Küll eeldab see, et inimene nõustub talle ette heidetud süüdistusega, kuriteo kvalifikatsiooniga ja sellega, et teda karistatakse. Inimene ei pea otsesõnu ütlema, et ta tunnistab enda süüd, kuid faktiliselt peab ta nõustuma, et tema teole on antud kvalifikatsioon ja sellele järgneb karistus," sõnab ta. 

Lisaks rõhutas Pern, et süüdistus ei käsitlenud ainult veredopingut, mida on varasemalt avalikkuses käsitlenud, vaid ka erinevate dopinguainete tarvitamisele kallutamist. "Mati Alaveri süüdistuses on nimetatud veel kasvuhormooni tarvitamisele kallutamist," täpsustab ta. 

Kõnealune otsus puudutab Alaveri tegevust vahemikus 2016–2019. Suusatreeneri varasemat tegevust prokuratuur ei uurinud, kuna Eesti õigusruumis aegub dopingu tarvitamisele kallutamine viie aastaga, mistõttu on varasema minevikuga tegelemine lubamatu. 

Lisaks kinnitas Pern, et temale teadaolevalt jätkub Austrias Alaveriga seotud kriminaalmenetlus. "Oleme kohtumistel Austria ja Saksamaa kolleegidega väga detailselt kokku leppinud selle, millises osas viib läbi menetlust Eesti vabariik ja millises osas on huvi teistel riikidel," sõnab ta. 

"Panime nendel kohtumistel paika konkreetsed raamid konkreetsete kuritegude osas, et teistel riikidel ei oleks enda menetluse jätkamine välistatud või võimatu. Muuhulgas oleme korduvalt rääkinud sellest, et ükski riik ei peaks oma menetlust lõpetama topeltkaristatavuse keelu tõttu

Kui Austria seadused lubavad inimest süüdi mõista näiteks dopingutarvitamisele kaasaaitamises või muus, mida meie seadus veel kuritegudena ei näe, siis nendes kuritegudes inimese kohtu alla andmist meie välistada ei saa," sõnab Pern lõpetuseks.