Soome koondis on EM-valiksarjas löönud 12 väravat, Teemu Pukki on sepistanud neist 7. Foto: Robin Roots
Jalgpall
15. november 2019, 08:45

ÕL HELSINGIS | Koondise ründetuusa väravapõud EMi lävel seisvaid soomlasi ei hirmuta (1)

Soome jalgpallikoondisel on täna õhtul võimalik teha ajalugu. Kui Liechtensteinile suudetakse koduväljakul kott pähe tõmmata, jõuavad meie põhjanaabrid esimest korda EM-finaalturniirile.

Eeskätt vaatavad soomlased oma uue iidoli, Inglismaa kõrgliigas metsiku hooga alustanud Teemu Pukki suunas. Paraku on augustis Premier League’i kuu mängijaks valitud ründaja hoog sügise edenedes raugenud. Kui hooaja esimese viie mänguga sahistas ta väravavõrku kuuel puhul, siis pärast seda on Pukki klubi eest olnud nulli peal ning kesktormaja viimane liigavärav pärineb 14. septembrist.

Soome koondise eest on tabamusi siiski sündinud: septembris skooris ta nii Kreeka kui ka Itaalia vastu, oktoobris kurvastas ta kahel puhul Armeenia poolehoidjaid.
Standings provided by Sofascore LiveScore
 

Esmaspäevasel pressikonverentsil oli Pukki vana rahu ise ega lasknud kuival klubivormil ennast segada. „Mul pole mingit ahvi seljas,“ sõnas ta kerge muige saatel. „Praegu pole aeg vaevata oma pead klubimuredega.“

Teemu Pukki Foto: Robin Roots

"Me lihtsalt peame selle mängu võitma. Tean, et meie ründearsenal on selle jaoks piisav. Kui mängime oma taseme välja, siis ka võidame," jätkas Pukki. 

"Mina usun meie meeskonda ja meestesse. Seekord julgen ma võitu lausa lubada! Esimest korda elus. Meil on olemas vastav tase ja kogemus, et tähtsal hetkel ülesandega toime tulla," sõnas ta. 

Helsingi Jalgpalliklubi tegevdirektor Aki Riihilahti, kes sajandivahetuse paiku samuti 69 korral Soome koondise särgi selga tõmmanud, oma esiründaja kehva vormi pärast ei karda.

„Olen Norwichi viimaseid mänge näinud ja see, et Pukki väravaid ei löö, on rohkem klubi probleem. Nad pole väga struktureeritud ja minu arvates poleks ka maailma parim ründaja neid viimastes kohtumistes päästnud. Teemu teeb jätkuvalt õigeid liikumisi ja on väga ohtlik, mis siis et Norwich ei mängi kõige paremini ja pall temani liiga palju ei jõua,“ sõnab omal ajal Crystal Palace’i ridades samuti Premier League’is platsile jooksnud poolkaitsja.

Aki Riihilahti. Foto: HJK

„Temast on saanud kiiresti üks armastatumaid tegelasi Soome jalgpallis. Inimestel on ikka alati oma arvamus, kuid ma pole veel kohanud inimest, kellele Teemu ei meeldiks. Ta on lihtsalt täiesti imeline persoon ning kõik tema ümber on lihtsalt suurepärane,“ lausub karjääri jooksul ka Bundesligas pallinud Riihlahti.

J-alagrupis lunastavad pääsme EMile kaks paremat. Kui Soome peaks Liechtensteini vastu alt minema, ootab neid veel ees kohtumine Kreekaga.