Soome jalgpallifännide rongkäikFoto: Erki Pärnaku
Jalgpall
15. november 2019, 15:30

ÕL HELSINGIS | FOTOD | Soome alaliit kardab, et hullunud fännid tõmbavad unelmate õhtule vee peale

Soome jalgpallikoondis on ajaloolise saavutuse lävel. Kui õhtul suudetakse koduväljakul Liechtensteini võita, jõutakse esimest korda EM-finaalturniirile. 

Omavahelistes kohtumistes pole Soome kunagi Liechtensteinile kaotanud, kuid neljast mängust on põhjanaabritel ette näidata vaid kas võitu. Soome jalgpalliliit on aga mures, kuidas hullumise äärel olevad fännid potentsiaalsele triumfile reageerivad. 

On vägagi tõenäoline, et pöörased poolehoidjad tahavad pärast lõpuvilet platsile oma sangarite kõrvale joosta. UEFA võib aga halvimal juhul tõlgendada seda kui kontrolli alt väljunud mässu ning karistada Soomet tagantjärgi tehnilise 0:3 kaotusega. 

"Kõik kardavad, et inimesed hakavad lihtsalt pea eest väljakule tormama," sõnas alaliidu töötaja Ilta-Sanomatile ning kutsus fänne üles "tähistama mõistlikult". 
 
Kuidas aga reageeriksid koondislased? „Ma ei mäleta, millal ma viimane kord nutsin, kuid kui me kvalifitseerume EMile, teen seda kindlasti,“ sõnas koondise kapten Tim Sparv mängueelsel treeningul ajakirjanikega suheldes.
Soome koondise kapten Tim Sparv (valges) mullu Eesti vastu vägesid juhatamas. Foto: Robin Roots
 

32aastane poolkaitsja on viimased paar nädalat olnud kimpus säärevigastusega, kuid täna õhtul lubas ta nui neljaks võitlema minna. Kas see tähendab ka, et Sparv tuleb võidu korral fännidega koos turuplatsile tähistama, nagu ta väidetavalt suvel ühele rahvusringhäälingu spordireporterile lubas?

„Vale puha, ma pole midagi sellist lubanud,“ vastas ta ning puhkes seejärel naerma, „samas on võimalik, et pärast võitu tehakse nii mõnigi loll temp.“

Erinevalt koondise ründestaarist Teemu Pukkist ei luba aga Sparv fännidele kindlat võitu: „On tähtis jalad maas hoida ning jääda professionaaliks, sest jalgpalli ei mängita paberil,“ keeldub kapten vana vutitarkusele viidates Liechtensteini maha tegemast.

Endine Tallinna Levadia ja FC Flora peatreener Pasi Rautiainen, kes töötab praegu jalgpallikommentaatorina, sõnas Ilta-Sanomatile, et võib samamoodi otse-eetris nutma puhkeda.

„Ma olen päris suur pisaratevalaja, aga enamasti tuleneb see rõõmust,“ lausus ta.

Pasi Rautiainen 2008. aastal Florat juhendamas. Foto: Tairo Lutter.