Soome koondis jõudis esimest korda ajaloos EM-finaalturniirileVideo: Erki Pärnaku
Jalgpall
15. november 2019, 20:49

ÕL HELSINGIS | FOTOD JA VIDEO | EMile jõudnud Soome jalgpallurid panid vutifännid rõõmust nutma (6)

Soome jalgpallikoondis tegi täna õhtul Helsingis ajalugu, kui Huukajat (Soome koondise hüüdnimi – K.J.) lunastasid esimest korda ajaloos koha EM-finaalturniiril. Koduväljakul alistati Liechtenstein 3:0.

Kuigi soomlastel oli Vana Maailma tšempionaadile pääsemiseks varrukast võtta ka mitmeid varuvariante, otsustasid nad esimesest võimalusest maksimumi võtta. Nii saatis peatreener Markku Kanerva algkoosseisus platsile ka enne matši vigastusega maadelnud keskkaitsja Paulus Arajuuri ja kapten Tim Sparvi.

Esimest korda rõkkas 10000pealine staadion kuuendal minutil, kui Pyry Soiri toksas paari meetri pealt palli väravasse. Paraku lõppes see rõõmupidu sama kiirelt kui algas, sest äärekohtunik oli mõned hetked varem fikseerinud Jasse Tuomineni suluseisu.

20. minutil heastas Tuominen selle, sest jõudis esimesena jaole Liechtensteini kastis rikošeti võtnud pallile ning saatis selle väravasse. Staadion rõkkas ning Soome oli ühe jalaga EM-finaalturniiril. Juba pärast avatabamust muutusid staadionikatlas kõlanud laulud kordades rõõmsamaks ning tribüünidel olnud vutisõbrad hüppasid ümber oma telje tubli kolm-neli minutit.

Avapoolajal rohkem väravaid ei sündinud, kuid matš oli täielikult meie põhjanaabrite kontrolli all. Külalised said esimest korda palliga üle keskjoone alles 28. minutil, kuid ka siis oli keeruline seda rünnakuürituse alla liigitada.

Korra õnnestus Liechtensteni palluritel siiski nullkraadises õhtus Soome väravas seisnud/külmetanud Lukas Hradecky’t testida, kuid reaalselt ohtu see Leverkuseni Bayeri kollkipri valvatavale puurile ei kujutanud.

Kohe teise poolaja alguses oli Tuominen lähedal soomlaste eduseisu suurendamisele, kuid Barõssau BATE ründaja löök tuhises posti. 56. minutil oli Robin Lodil samuti suurepärane võimalus, kuid ääremängija suutis nahkkera kuidagi kümne meetri pealt valele poole posti saata. Selge oli see, et soomlased ei kavatsenudki asja nugade peale lasta ning ihkasid meeleheitlikult oma eduseisu suurendada.

Oma tahtmise said põhjanaabrid viimaks 64. minutil, kui nende esiründaja Teemu Pukki realiseeris Soiri teenitud penalti. Veerand tundi enne mängu lõppu virutas Pukki veel enda teise ja Huukajate kolmanda ning niigi võimatust olukorrast mängu alustanud Liechtensteini vastupanu oli murtud.

90 minuti täitudes tõusis kogu staadion püsti ning hakkas üheskoos laulma. Lõpuvile kõlades täitsid rõõmuhuilged kogu vutiareeni. Soomlaste aastatepikkune ootus on viimaks ennast ära tasunud. 

Vahetult pärast lõpuvilet tormasid tuhanded fännid oma lemmikuid tänama! 

Foto: Karl Juhkami

Soome fännid enne mängu: