Marko Kilp.Foto: Aldo Luud
Talisport
16. november 2019, 13:09

Eesti murdmaasuusamehed olid sprindis nobedad, kuid distantsil kärisesid vahed suureks (4)

Sel nädalavahetusel peetakse Soomes Olosel traditsioonilise esimese lume murdmaasuusatamise võistlus. Täna olid kavas meeste ja naiste eraldistardist klassikatehnika distantsisõidud.

Kuigi enamik tippudest Olosel ei võistle, siis mõned tegijad on Soome kohal. Meeste 10 km rajal näitas parimat minekut kahekordne olümpiavõitja Iivo Niskanen. Ta edestas Aleksander Bolšunovi 39,8 sekundiga ja Perttu Hyvärinenit juba enam kui minutiga.

Viiest stardis olnud eestlasest oli parim 28. kohal lõpetanud Martin Himma, kaotust võitjale kogunes 2.28. Henri Roos oli 30. (+2.30,9), Karl Rabakukk 42. (+2.52,0), Marko Kilp 53. (+3.15,2) ja Kaarel Kasper Kõrge 86. (+4.15,5). Finišijoone ületas 102 sportlast. 

Naiste 5 km võistlus kujunes oluliselt pingelisemaks. Võidu noppis Natalja Neprajeva, edestades Krista Pärmäkoskit 3,6 ja Kerttu Niskaneni 10,9 sekundiga.

Ainsa eestlannana startinud Hanna-Brita Kaasik lõpetas 55 sportlase konkurentsis 41. kohal (+1.57,1). 

Eilses sprindis jõudis üheksast stardis olnud Eesti mehest kvalifikatsioonist edasi ehk 30 parema sekka kolm. Eelsõitudest oli meie tugevaim Roos, kes kaotas 1,4 km rajal Bolšunovile 6,18 sekundiga. 

Kilp oli kohe Roosi seljataga, jäädes kaasmaalasest maha 0,54 sekundiga. Napilt pääses 30 sekka Alvar Johannes Alev, kes lõpetas kvalifikatsiooni 28. positsioonil (+11,37). 

Ainsana pääses poolfinaali Kilp, kes jäi oma veerandfinaalis Bolšunovi järel teiseks ning edestas napilt Roosi. Alev rohkem starti ei tulnudki.

Paraku Kilbi järgmine esitus ebaõnnestus, ta jäi oma sõidus viiendaks, kaotades Aleksander Terentevile üle seitsme sekundi. 

Finaali pääsesid vaid venelased. Meie idanaabrite heitluses jäi peale mitmekordne olümpia ja MMi medalist Bolšunov, kes edestas Terentevit ja Sergei Ardaševit. 

Võidumees Bolšunov oligi võistluse säravaim nimi, enamik tippsõitjad kaasa ei teinud.

Stardis oli ka kuus eestlannat, kellest veerandfinaali jõudsid tänu mitmetele loobujatele kaks: Aveli Uustalu ja Kaasik. Reaalset poolfinaali-lootust kummalgi ei tekkinud.