Ahmed Kutucu.Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
16. november 2019, 16:42

Saksamaa koondis kaotas Türgile järjekordse talendi (1)

Saksamaa jalgpallis kerkib pidevalt üles küsimus teatud noormängijate puhul: kas hakatakse esindama Saksamaa või Türgi koondist. Nüüd jõudis lahenduseni Gelsenkirchenis sündinud 19aastase talendi Ahmed Kutucu saatus.

Schalke juveeliks peetav Kutucu valis oma jalgpallikodumaaks Türgi ning teeb koondise eest debüüdi ilmselt juba pühapäeval Andorra vastu. Tegelikult on ta ka noortekoondiste tasemel just Türgit esindanud, kuid sakslased on teda pidevalt enda poole meelitanud. Kui ta homme Andorra vastu väljakul käib, siis enam Saksamaa särki selga ei saaks tõmmata.

Paljud Saksamaa jalgpallisüsteemi poolt kasvatatud immigrantide järeltulijad loobuvad lõpuks oma sünnimaa esindamisest. Sarnaselt Kutucuga Gelsenkirchenist pärit vennad Hamit ja Halil Altintop otsustasid samuti Türgi kasuks. Gelsenkircheni lähedalt on pärit ka türklaste viimase kümnendi üks suuremaid staare Nuri Sahin.

Mõned näited on vastupidised: Gelsenkirchenis sündis ka Mesut Özil, kes on Saksamaa koondises pidanud 92 matši ja löönud 23 väravat. Siiski lõppes tema koondisekarjäär solvumise ja tüliga. Pärast mullust jalgpalli MMi teatas Özil, et ei tunne sakslaste poolt piisavat austust ning loobub koondise esindamisest.