Foto: Denis Balibouse
Vehklemine
19. november 2019, 09:09

KOHUTAV LUGU: „Keemiaravi ajas iiveldama, aga WADA dopingukütid tulid mind kontrollima!“

Vähiga võitlev endine Venemaa vehklemislootus Pavel Borontov rääkis kodumaa meediale, kuidas rahvusvahelise antidopingu agentuuri (WADA) töötajad tulid teda hommikul kell kuus kontrollima.

"Kõlas uksekell ja ukse taga oli WADA inimesed," lausub 26aastane Borontov. "Keemiaravi ajas iiveldama, aga nemad tulid kontrollima. Samas on WADA mu haigusest teadlik."

Borontov oli edukas vehkleja, kes kuulus 2016. aastal olümpiakandidaatide hulka, kuid Rio de Janeiro mängudele ei pääsenud. Mees üritas veel paar hooaega tippspordis läbi lüüa, paraku oodatud edu ei saabunud ning ta otsustas pühenduda treeneritööle.

Tänavu aprillis ja mais hakkasid Borontovi kimbutama seljavalud. Ta oli parasjagu USAs, kui kukkus teadvusetult pikali. Kiirabi viis venelase haiglasse uuringutele.

"Lamasin voodis, kui minu juurde tulid arstid ja ütlesid: seljaga on sul kõik korras," jutustab Borontov. "Hingasin kergendatult. Aga siis teatati mulle, et rinnus on suur kasvaja..."

Pärast kodumaale naasmist läks Borontov keemiravile. Ühel päeval tulid dopingukütid talt proovi võtma. Ta rääkis neile oma haigusest, sest mõistis, et proov võib osutuda positiivseks.

Edasiste probleemide vältimiseks otsustas Borontov sporditee ametlikult lõpetada, kuigi see pealesunnitud lahendus talle ei meeldinud. Suur oli endise tippvehkleja üllatus, kui WADA testirühm teda uuesti kontrollima saabus.

"Saadan neile kõik vajalikud dokumendid oma haiguse kohta, kuid nende kokkukogumine võtab aega. Lootsin WADA mõistvale suhtumisele," ütles Borontov.