Foto: AFP/Scanpix
Esport
20. november 2019, 16:36

GOOGLE STADIA | Videomängude tulevik on kohal, ent keegi pole sellega rahul

Mida vanemaks me jääme, seda kiiremini tundub aeg lendavat. Seega jääb mulje, et alles eile kuulutas Google välja oma voogedastusel põhineva videomänguplatvormi Stadia.

Tegelikult leidis see aset märtsikuus, nüüd on teenus esimeste inimesteni jõudnud. Vastukaja on olnud aga mõnevõrra üllatav. 

Esmaseks ohumärgiks oli asjaolu, et aasta jooksul suutis Google oma platvormi olemust ja teenuse sisu äärmiselt kehvasti edasi anda. Inimesed olid segaduses, kas ja kui palju nad teenuse eest maksma peavad, kas mängud on hinna sees või mitte. Mida lähemale nihkus ilmumiskuupäev, seda rohkem avaldas Google meile aga pettumustvalmistavaid uudiseid.

Kui Stadialt kate kisti, arvasid paljud, et sellest saab videomängude Netflix. Kasutaja maksab kuutasu ning saab selle eest ligipääsu tervele hunnikule videomängudele, mida saaks kogeda ilma mingi kindla seadme (v.a. pult) olemasoluta.

Praeguseks on teada, et Stadia kasutajad peavad mängud ükshaaval eraldi juurde ostma, samuti pakutakse tasulise teenusega (Stadia Pro, mis tagab voogedastuse 4K pildikvaliteedi ja 60 k/s) igal kuul ühte tasuta mängu. Esialgu plaanis Google koos Stadiaga välja anda vaid 12 mängu, ent kohese pahameeletormi tulemusena tõsteti see 22 peale.

Paar päeva enne ilmumist vastati Redditis inimeste kõige põletavamatele küsimustele, mille tulemusena selgus, et mitmed varasemalt lubatud omadused (võimalus oma lemmikstriimeriga koos mängida, saavutused jm.) ei jõua õigeks ajaks kohale. Samuti peab mänge läbi nutitelefoni ostma.

19. novembril kõlas avapauk. Internetti jõudsid mitmed arvustused välismaistelt videomänguportaalidelt. Pea kõik ütlesid ühest suust: „Tehnoloogia justkui toimib... ent üleüldine kogemus on pigem negatiivne.“

Forbesi ajakirjanik Paul Tassi kirjutas: „Võibolla alustasin oma katsetust skeptiliselt, ent olin valmis Stadiale võimalust andma. Kuid minu testimine oli algusest lõpuni katastroof ning probleem seisneb selles, et isegi kui see oleks veatult töötanud, mida see kohe kindlasti ei teinud, oli selle mudel eos hukule määratud.“

Washington Posti Gene Park sõnas: „Google Stadia rajab praegu mängurluse tarbeks uut informatsiooni kiirteed. Minu soovitus on seni samale rajale jääda, kuniks nad oma tööga valmis saavad.“ 

Gamespoti Peter Brown väidab: „Senimaani on Google'i tehnoloogia mulle niivõrd palju muljet avaldanud, et saaksin ilma silma pilgutamata mugavalt mängida kas oma veebibrauseris või mobiiltelefonil. Kui ma hakkan aga mõtlema sellele, et pean kõik mängud ostma, tunnen Microsofti ja Sony pakutava vastu aupaklikkust, olgugi et nende teenus pole niivõrd paindlik kui Stadial.“