Georginio Wijnaldum tähistamas oma kübaratrikki.Foto: Imago Sport/Scanpix
Jalgpall
19. november 2019, 23:35

KARM! Holland virutas viis ning Eesti jäi taaskord nulli peale (23)

Eesti jalgpallikoondis lõpetas 2020. aasta EM-valiksarja 0:5 kaotusega Hollandile. Meie kogusaldoks C-alagrupis jäi seega üks viik ja seitse kaotust, väravate vahega 2:26.

Holland avas mänguskoori kuuendal minutil, kui Georginio Wijnaldum koksas peaga võrku äärekaitsja Quincy Promesi pehme tõste. Teine pall saadeti Sergei Lepmetsa selja taha 19. minutil, kui hollandlased mängisid nurgalöögi kiiresti lahti ning täpse tsenderdusega leiti ülesse Nathan Ake peanupp.

Eesti koondis suutis tabamustest aga toibuda ning mängu edenedes muututi ka julgemaks. Kuigi see tõi endaga kaasa nii mitmeidki ohtlikke kauglööke, peamiselt Erik Sorga ja Konstantin Vassiljevi poolt, siis kohtumise 66. minutil lõikasime enesekindlusega endale kõvasti näppu. Tagant ehitades hindas Karol Mets olukorda ja enda triblamisoskust valesti, mistõttu loovutas ta palli Wijnaldumile, kes kaks korda küsida ei lasknud ning nahkkera hõlpsasti Lepmetsa selja taha saatis.

Sellega Wijnaldum aga ei lõpetanud: kohtumise 79. minutil kirjutas ta pehme löögiga oma nimele kübaratriki. Kohtumise lõppseisu 5:0 vormistas debütant Myron Boadu.

Kuigi Eesti koondis suutis ründefaasis tekitada väga-väga elevaid momente – muuhulgas Konstantin Vassiljevi viimase minuti superšanss! –, ei lasknud lubamatud kaitsepraagid nende üle rõõmu tunda. Kui matši tahta kuidagi kokku võtta, siis tuleks vast kasutada Tarmo Tiisleri otse-eetris öeldut: „Mida rutem see läbi saab täna, seda parem.“

Ühtlasi sai selle matšiga läbi Karel Voolaidi kohusetäitja periood Eesti koondise peatreenerina ning tema saldoks rahvusesinduse lootsina jäi 0 võitu, 1 viik ja 5 kaotust. Järgmise juhendaja nime, kelleks võib olla ka Voolaid, tahab Eesti jalgpalliliit kõige hiljemalt välja hõisata 15. detsembriks

Standings provided by Sofascore LiveScore

Eesti koondisel oli Amsterdamis täna võimalik teha ka omamoodi ajalugu, kuna matšis Hollandiga oli mängus ka mitteametlik maailmameistritiitel. Paraku jäi virtuaalne tiitel Tulpidemaale.

Mitteametliku MM-tiitli kontseptsiooni mõtles 2003. aastal välja Inglismaa jalgpalliajakirjanik Paul Brown, kes lähtus profipoksi loogikast, kus maailmameistriks saab sportlase, kes alistab senise maailmameistri. Lähtepunktiks võttis ta 1872. aastal toimunud ajaloo esimese vutimatši, kus Inglismaa alistas 4:2 Šotimaa. Tänavu septembris jõudis too virtuaaltiitel Roland Koemani hoolealusteni, kes on seda seejärel viis matši suutnud edukalt kaitsta.

23:52

Konstantin Vassiljev ETV otse-eetris: "Ütleme nii, et see on kooliraha, mida maksan juba pikemat perioodi, aga teised alles hakkavad. Ehitasime endale ise väravaid ning olime sellise tasemega vastase vastu liiga lihtsad.

Peame oma mängu ikkagi uskuma, sest kui ehitame juba siin, siis äkki võrdsema vastasega mängime juba paremini. Ühel hetkel peab see tooma meile enesekindlust. Mõistagi on kahju 0:5 kaotada, aga peame uskuma sellesse, mida treeneritebrigaad meilt nõuab ning mida teeme. Loodan, et nemad jätkavad, sest nende ideed on väga õiged."

Karol Mets: "Sellised mängud pole Eesti koondisele kunagi kerged ega saagi kerged olema. Oli raske võitlus ning palju naiivseid otsuseid... nii ta läks. Üks-ühele olukordades hätta ei jäänud, aga panime ennast oma otsusega rasketesse olukordadesse. Arvan, et on parem tulla siia ja üritada, kui istuda bussis ja kaitsta terve mäng. Loodan, et see on millegi uue algus ja hea õppetund."

23:39

Ken Kallaste: "Vastas on ikkagi Holland, kes on minu arvates maailma number üks. Nad kasutasid meie eksimused ära. Proovisime mängida küll julgelt, võib-olla vahepeal isegi liiga julgelt, aga peab üritama, sest muidu paremaks ei saa."

23:35

Vassiljevil oli viimasel minutil veel täiesti supervõimalus, kuid auvärav jäi sündimata ning kohtuniku vile lõpetas meie meeste piinad. Seekord siis tulemuseks 0:5

23:29

5:0 – Järgmine valesööt meie poolelt, seekord Joonas Tamm ning palli vahelt lõidanud Wijnaldum tõstab nahkkera osavalt ette Myron Boadule, kes  saab debüüdil jala valgeks. 

23:28

Vahepeal on sekkunud ka Käit, kes vahetas välja Ojamaa. 

23:20

4:0 – Kui avapoolajal lendas Wijnaldumi osav keerutus napilt tagapostist mööda, siis nüüd maandus nahkkera võrgus ning Liverpooli ründetuus saab kirja kübaratriki!

23:17

Eesti teine vahetus:  Liivak sisse, Zenjov välja. 

23:08

3:0 – Nüüd lõikasime endale ise väga-väga valusalt näppu. Jätkuvalt alt ehitades läks Mets liiga julgeks ning kaotas palli Wijnaldumile, kes Lepmetsaga üks-ühele saades mõistagi ei eksinud. 

23:04

Holland vangerdab kolm minutit hiljem: Luke de Jongi asemel sekkub väljakule Wout Weghorst.

23:02

Eesti koondis vahetab 60. minutil: Nikita Baranov asendab Taijo Tenistet. 

22:58

Konstantin Vassiljev lootis 25 meetri pealt Cillesseni üllatada, kuid maestro löök lendab üle värava. Aga statistikahuvilistele, tegemist oli Eesti koondise seitmenda pealelöögiga selles mängus ning paar neist on pannud Tarmo Tiisleri ETV eetris ikkagi häält tõstma. 

22:50

Holland alustab teist poolaega maruliselt ning Eestil tuleb juba Sergei Lepmetsa tänada, et seis jätkuvalt 2:0 püsib. 

22:47

Teine poolaeg on alanud!

22:33

Aivar Anniste ETV otse-eetris: "Algus oli raske ja rabe. Ei saanud palli omaks ning terve mängu pallita ei jaksa me mängida. Peame neid äärtesse suruma ja see, et sealt vahepeal tsenderdused tulevad, on paratamatus. Aga meie peame minema nendega kastis kontakti. Mehed said hiljem aru, et peame mängima julgemalt."

22:32

Avapoolaeg on lõppenud ning Holland läheb riietusruumi 2:0 eduseisus. 

22:24

Sorga saab veel korra 20 meetri pealt proovida, kuid seekord ei taba florakas palli nii hästi ning löök vuhiseb Cillessenile sülle. 

22:21

Ai-ai-ai. Nüüd oli Erik Sorga sahistamisele väga lähedal – tema löök vuhises postist veel lähemalt mööda kui Wijnaldumi oma. Kuid paraku jätkuvalt valelt poolt posti. 

22:19

3:0 oli väga lähedal, kuid õnneks keerutab Wijnaldum tagant postist nahkkera mööda.

22:17

Puri ja Liivak teevad igatahes sooja. 

22:16

Sergei Zenjov oli juba mõned minutit tagasi pikemalt murul pikali, kui nüüd, 31. minutil, on juba arstibrigaad meie äärepoolikut tohterdamas. Zenjov tuleb platsi kõrvale küll omal jalal, kuid lonkab tugevalt. 

Loe rohkem