Sisuturundus
12. mai 2020, 17:25

On aeg oma organismi ja immuunsüsteemi turgutamiseks!

Baroteraapia (ehk rõhu all toimuv hapnikuteraapia) on olnud varasemalt kättesaadav vaid Tallinna ja Tartu haiglates intensiivravi patsientidele. Nüüd võivad protseduuri kasutada ka tavakliendid, sest alates septembrikuust on Tallinnas ja Tartus avatud OxyTherapy barokeskus.

Baroteraapia käigus manustatakse inimese organismi 10-15 korda rohkem hapnikku, kui ta saaks õhust hingates. Lisahapnikul on mitmeid plusspooli – näiteks tugevdab see organismi põhifunktsioone (parandades märkimisväärselt inimese füüsilist tervist), turgutab immuunsussüsteemi, mõjub vananemisvastaselt, aitab kehal vabaneda jääkainetest, soodustab uute veresoonte arenemist, kiirendab krooniliste ja ilukirurgia haavade paranemist, kasutatakse sportliku vastupidavuse suurendamiseks ja taastumiseks, ning energiataseme parandamiseks. 

OxyTherapy barokeskuse välisuksel võtab mind sel neljapäeva pärastlõunal vastu meditsiiniõde Airi. Ta juhatab mind kõige tagumisse ruumi, kus paiknevad kaks kambrikest. Kes on kunagi käinud solaariumis, siis need meenutavad väga sealseid kabiine.

Kui Airi näeb mind pelglikult baroteraapia kabiini piidlemas, uurib ta, ega mul klaustrofoobiat ei ole. Iseenesest Pole, aga väike kartus hiilis küll hinge. „Tänu klaasile kabiini ülemises pooles näed sa pidevalt välja. Pealegi olen mina kogu aeg olemas ning sul on võimalik sisetelefoni kaudu mulle helistada. Kohe, kui on mingi mure, siis saame selle lahendada,“ selgitab Airi.

Protseduuri jaoks sobivad mugavad tavarõivad

Enne protseduuri juurde asumist tuleb mul täita küsimustik. Uuritakse näiteks, kas ma põen kõrva- või silmahaigusi, psüühikahäireid, kas olen rase või on mul kõrgenenud vererõhk. Sealjuures toonitab Airi, et loevad vaid haigused, mis annavad praegu tunda. „Tegelikult pole paljude nende tervisehädadega otseselt keelatud baroteraapiasse tulla. Lihtsalt siis tuleb mulle seda rääkida ja me leiame lahenduse,“ sõnab ta.

Loen infolehelt, et protseduuriks saab ka teataval määral ette valmistada. Näiteks tasub tulla sinna meikimata-lõhnastamata, kanda mugavaid riideid ning mitte süüa poolteist-kaks tundi enne. Kerin mälus tagasi.. jah, ma sõin umbes tund-poolteist tagasi. Kas nüüd on probleem? „Tegelikult peetakse silmas mingit suuremat sööki, nagu näiteks jõulupraad. Päris tühja kõhuga ei maksa ka tulla,“ naeratab Airi.

Baroteraapia kabiinis ei ole vaja mingit spetsiaalset rõivastust. „Sa lähed sinna enda riietes, täpselt nagu sul mugav on. Ka ehteid ei pea ära võtma, kui nad sind ei sega,“ lausub Airi. Kuna kabiinis olles võib vahepeal olla soe ja järgmisel hetkel külm, annab Airi mulle kaasa mugava teki.

Mul tuleb ka otsustada, kas tahan hapnikku hingata hapnikumaski või „vuntsidega“. „Hapnikumask on natuke suurem ja võib olla näos ebamugavam. Kui nina on tundlikum, siis tajud hapnikuvoolu vuntsidega rohkem – maskiga seda nii väga ei ole,“ seletab Airi. Otsustan vuntside kasuks.

Veel enne kabiini ronimist paneb Airi mulle südamele: „Kindlasti anna teada, kui sul on halb olla – siis saame selle koos lahendada. Kui tekib tunne, et enam ei taha, siis võib ka varakult teatada. Peame rõhku alandama tasapisi.“

Õhtul on rohkem energiat

Tõmban kabiinis lamades teki peale ja jään ootama, kuhu kõrgustesse mind lennutama hakatakse… Tõepoolest, heli on selline nagu hakkaksin lennukiga õhku tõusma – rõhk ju tõuseb. Kõrvad lähevad veidi lukku, kuid kabiini seinal on õnneks juhend, kuidas sel puhul talitada.

Tund aega baroteraapia kabiinis lähevad õige kiirelt, sest saan rahumeeli nutitelefoni näppida, e-mailidele vastata ja muusikat kuulata. Airi lisab, et paljud inimesed võtavad kabiini ka raamatu kaasa või siis lasevad lihtsalt silma veidikeseks looja. Kuna olen esimest korda baroteraapias, uurib Airi minult mitu korda telefoni teel, kas tunnen end hästi. Jah, pole probleemi, kõik on hästi. Tunnen, et olen heades kätes.

Nagu iga protseduur, siis esimesel korral kuigi suurt mõju tunda ei ole. Suurema toime jaoks oleks tarvis umbes kümne korra pikkust kuuri. Siiski oli midagi, mis oli sel õhtul minu jaoks teistmoodi: kuni õhtuni välja oli rohkem energiat ja indu tegutseda!

Tekkis huvi? Vaata täpsemalt SIIT!