Eesti laskesuusakoondise pressikonverents Ülemiste keskuse Sportlandis.Foto: Teet Malsroos
Talisport
22. november 2019, 16:58

Laskesuusatajad alustavad: Talihärm nautis koolivaba sügist, Tomingas ootab vereproovi vastust

Eesti laskesuusakoondis alustab järgmisel nädalal võistlushooaega. Peatreener Indrek Tobreluts sõnas tänasel pressikonverentsil, et ettevalmistus sujus üldises plaanis hästi.

"Arvan, et suutsime luua hea baasi, et sportlased suudaks oma võimed talvel realiseerida," sõnas Tobreluts, kelle nina all ilutseb taas uhke vunts, kuid seekord on see seotud vaid Movembri, mitte koondise tulemustega.

"Treeningute intensiivsus mõnevõrra kasvas. Et järgmist sammu edasi teha, tuleb ka koormusi suurendada, pigem tegime seda intensiivsuse arvelt. See on küll üldisest treeningmahust null koma protsenti, aga natuke siiski. Kui vaadata muud maailma, siis varu veel on. Astume väikeste sammudega."

Indrek Tobreluts. Foto: Teet Malsroos

Pärast pressikonverentsi asus koondis esimese võistluspaiga poole teele. Tuuli Tomingas, Grete Gaim, Regina Oja, Rene Zahkna, Kalev Ermits ja Robert Heldna rändavad Rootsi Östersundi, kus algab 30. novembril MK-sari.

Johanna Talihärm ja endine murdmaasuusataja Raido Ränkel võtsid Ülemiste keskusest suuna Norrasse Sjusjöeni IBU karikavõistluste etapile, kus võistlevad eestlastest veel Meril Beilmann, Kadri Lehtla, Susan Külm, Mari Uha, Mart Vsivtsev, Hans Kristen Rootalu ja Jüri Uha.

"Mul on alati hooaja alguses olnud probleeme käima saamisega, seega mõtlesin, et üks start oleks enne MK-sarja väga kasulik," põhjendas Talihärm, miks ta avab hooaja 28. novembril IBU karikasarjas. 

Johanna Talihärm. Foto: Teet Malsroos

Pärast esimest sprindivõistlust liitub ta Östersundis oleva MK-koondisega. Sinna loodab esimesel võimalusel minna ka Ränkel, kes peab esmalt IBU karikasarjas täitma vastava kvalifikatsiooninormi.

MK-normi arvutatakse spetsiaalse valemi järgi, oluline on kaotusprotsent esikolmikule. "See on hästi laias laastus koht kuskil 60–70 kandis ja kaotus sprindidistantsil umbes kolme ja poole minuti juures," selgitas Tobreluts.

Ränkel: "Usun, et kõik on võimalik. Kui treeningutel saavutatud lasketäpsus realiseerub võistlustel, ei tohiks probleemi olla."

Raido Ränkel. Foto: Teet Malsroos

Kui Ränkel peab end esmalt IBU karikasarjas tõestama, siis Östersundis teeb kindlasti MK-sarja debüüdi 20aastane Heldna. "Vaim on valmis," kinnitas ta. "Minul pole mingit survet. Surve on meestel vasakul pool (viide Ermitsale ja Zahknale - M.T.). Mina olen meeskonnas lihtsalt toetav liige."

Robert Heldna. Foto: Teet Malsroos

Eelmisel ja üle-eelmisel nädalal tegi koondis Norras Beitostölenis kaks katsevõistlust, kuid need ei andnud Tobrelutsu sõnul väga palju infot. "Eelkõige juba seetõttu, et muud maailma polnud kõrval," ütles endine tippsportlane.

Ta lisas: "Viimased viis nädalat on olnud üsna rasked, sest kahenädalase keskmäestikulaagri järel ja Beitostöleni laagri eel oli meil kodus vaid mõni päev taastumiseks. See polnud ilmselt piisav aeg.

Põhjus, miks laagrid üksteisele nii lähedale liikusid, oli ilm. Livignos ei pandud algsetel kuupäevadel lund maha, seega otsustasime laagri edasi lükata. Seetõttu oli nii mõnegi sportlase väsimusaste Beitostöleni laagri lõpuks, kui toimusid kontrollstardis, üsna kõrge. Mõne sportlase puhul võttis see natuke mõtlikuks, samas MMini ja koduse EMini on peaaegu kolm kuud aega. See on piisav aeg, et sellest välja tulla. Esimesed MK-etapid võib-olla kannatavad, aga võtame neid protsessi osana. Suures plaanis on kõik hästi."

Kevadel poolehoidjaid ilusate tulemustega rõõmustanud Tomingas nentis, et tema seisund pole kõige parem. "Ilmselt panin viimases kahes laagris natuke üle, sest suvel oli tuhin tõesti väga suur. Võib-olla on mingi jama ka. Näis, ootame vereproovi vastused ära ja vaatame, mis saab. Õnneks on MMini peaaegu kolm kuud aega, muretsemiseks pole põhjust. Isegi, kui on mingi jama, siis tuleme sellest ilusti välja.

Esimesed etapid on nii-öelda kohanemised olukorraga. Kahjuks ei saa terve talv tippvormis olla. Ilmselgelt peab seda kuidagi ajastama MMi kanti. Lähen ikka Östersundis maksimumi andma, aga peab endale aru andma, et võib-olla pole alguses kohe eesotsas."

Tuuli Tomingas. Foto: Teet Malsroos

Oja: "Olen aru saanud, et hooajaalgused on olnud käimasaamise mõttes vaevarikkad. Võtsin enne seda hooaega eesmärgiks, et algbaas oleks tugev. Loomulikult ajastan tippvormi veebruarisse, aga tahan, et minu nii-öelda kehvem tase oleks juba piisavalt kõva ja konkurentsivõimeline, et suudaksin end kohe hooaja alguses realiseerida. Et tagasi vaadates ei jääks tunnet, et detsember jäi nõrgaks."

Regina Oja. Foto: Teet Malsroos

Gaim: "Vormi on raske hinnata, sest pole veel maailmaga konkureerinud. Kui enne viimased laagreid polnud eriti heas seisus, siis nüüd on vormikõver järjest ülespoole liikunud. Loodan, et liigub veelgi, sest MM on alles mitme kuu pärast.

Õnnelikuks teeks see, kui suvel, sügisel ja ka eelnevatel aastatel tehtud realiseeruks. See peaks väljenduma nii sõidu- kui ka laskekiiruses ja lasketäpsuses. Tulemusi on raske öelda, aga eneseületus on ühele sportlasele kindlasti oluline samm."

Grete Gaim. Foto: Teet Malsroos

Talihärm: "Ettevalmistus on läinud paremini kui eelmised neli-viis aastat, sest olen saanud sügisel korralikult treenida ja korralikult puhata. Varem tuli ülikooliga kompromissi teha. Kõik, mis tahtsin, sain tehtud."

Ta lisas, et on eraldi vaeva näinud ka laskekiiruse parandamise kallal. "Eelmistel sügistel on tulnud suhteliselt suured pausid sisse, mistõttu on laskekiirus langenud. Suutsin eelmistelgi aastatel mõned korrad väga kiiresti lasta, aga kui tahtsin kindla peale, siis võtsin tempot maha. Laskekiirus langes just tiitlivõistlustel. Tahaks loota, et tänu stabiilsele harjutamisele on ka kindla peale minek kiirem."

Ermitsa ettevalmistus sujus ladusalt kuni kuu aega tagasi Livigno laagris matkates juhtus õnnetus – ta kukkus keharaskusega suusakepi tagumise otsa peale, mis muljus roietevahelist piirkonda. Õnneks midagi katki ei läinud, kuid trauma andis veel üleeile joosteski natuke tunda.

"Laias laastus sai kõik ära tehtud. Olin sunnitud võtma selle arvelt ühe puhkuse, aga näis, mille jaoks see võis hea olla. Võib öelda, et nüüd olen korras," sõnas ta.

"Eesmärgid on endiselt väga kõrged. Tahan ära kasutada kõik võimalused, mille hea tulemuse tegemiseks pakutakse. Tahan, et kevadel hooajale tagasi vaadates oleks rohkem õnnestumisi kui ebaõnnestumisi."

Kalev Ermits. Foto: Teet Malsroos

Zahkna: "Ettevalmistus on läinud väga hästi. Kaks viimast aastat olen lasknud 81protsendilise täpsusega, mis on minu kohta selgelt altminek. Kevadel oli põhirõhk saada laskmisasend korda ja see on mul nüüd õnnestunud. Viimases laagris tuli natuke ebakindlust sisse, aga suures plaanis olen enesekindel. Östersundist ootan tugevat lumesadu ja et suusad õnnestuksid."

Rene Zahkna. Foto: Teet Malsroos

Kevadel murdmaasuusatajast laskesuusatajaks kehastunud Ränkel: "Arenen iga päevaga edasi. Kui suve alguses üritasin lihtsalt märgile pihta saada, siis täna võib öelda, et suudan juba lasketihedust saavutada." 

Eestil on sel hooajal MK-sarjas nii naiste kui ka meeste hulgas varasema kolme asemel neli stardikohta.