Ole Einar Björndalen.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
23. november 2019, 20:23

Hiina koondist juhendav Björndalen: usun, et suudame nad üsna kiiresti üles töötada

"See on unistuste töökoht, sest armastasin laskesuusatamist sportlasena," ütleb endine laskesuusakuningas Ole Einar Björndalen, kellest sai septembris Hiina koondise peatreener. Tema abikaasa Darja Domratševa vastutab Hiina laskesuusanaiste arengu eest.

Kuulsa abielupaari palkamine on osa hiinlaste ettevalmistusest 2022. aastal Pekingis toimuvateks taliolümpiamängudeks. Koduse OMi nimel on tehtud suuri investeeringuid, mille hulgas ka pädevate Euroopa treenerite palkamine eri suusaalade koondiste etteotsa. 

Tõsi, poolteist aastat tagasi sportlaskarjääri lõpetanud Björndalen ja Domratševa teevad treeneritena alles esimesi samme, kuid ammutasid atleetidena palju tarkust.

"Koguaeg tuleb olla loov ja iga päev areneda," kirjeldab Björndalen uut ametit IBU kodulehele. "Väljakutse on pidev, sest pean hakkama saama 30 teistsugusest kultuuriruumist pärit inimesega. Aga need fantastilised sportlased hindavad meie tööd." 

Ole Einar Björndalen tööpostil. Foto: IBU

Domratševa: "Ma ei oodanud säärast 180kraadist pööret nii ruttu. Suures pildis on see mu ainuke võimalus treeneritööd proovida, sest tütar Ksenia läheb paari aasta pärast kooli. Siis on meil võimatu koos [Ole Einariga] reisida."

Björndalen tunnistab, et hiinlased tegid talle esimese pakkumise ligi kaks aasta tagasi. "Mõtlesin, et see võib olla huvitav, kuid arutasin asja mitmete inimestega. Sain umbes kuus-seitse pakkumist enne, kui lõpuks nõustusin. Läks aega, sest tahtsin tunda, et mind usaldatakse täielikult. Nüüd on see olemas, aga väga keeruline on võõrast kohast pärit tiimi treenida. Hiinlased tahavad [olümpiamängudel] häid tulemusi, kuid aega on väga vähe."

Treenerite igapäevaelu osa on keelebarjäär. "Iga päevaga läheb lihtsamaks," märgib Björndalen. "Sportlased ei räägi eriti inglise keelt, kuid saavad paljust aru. Keerulisim osa on treeningu sisu täpne mõistmine ning emotsioonide väljendamine. Neilt on sisuliselt võimatu saada mingit reaktsiooni, aga sport on nagu kunst, emotsiooni on vaja. Kasutame palju kehakeelt, et näha, kuidas nad reageerivad."

Björndaleni sõnul pole sihid algavaks MK-hooajaks kuigi kõrged. "Naiste parim tulemus oli mullu 27. koht. Minimaalselt peame selle ületama. Naiste teateneliku jõudmine esikümnesse oleks päris kihvt. Meeste puhul oleks juba jälitussõitu jõudmine üsna hea saavutus. Aga kunagi ei tea, kõik sõltub, kui kiiresti sportlased arenevad. Ma ei hooli praegu tulemustest väga, sest tean, mille nimel töötan."

Ta lisab: "Tiimina on laskmises tugevamad kui suusatamises. Mõnel on parem võimekus, kuid vaja on spetsiifilist suusatrenni. Usun, et suudame nad üsna kiiresti üles töötada."

Laskesuusatamise MK-sari algab 30. novembril Rootsis Östersundis.